Filmtips

I början av året skrev Matilda om filmen Trust och sedan dess har jag velat se den. Nu kom jag äntligen till skott.

Trust är en film om 14-åriga Annie som finner kärleken via chatten. Hon är upp över öronen förälskad i Charlie, som killen heter. Men när hon träffar honom är betydligt mycket äldre än vad han har utgett sig för att vara.

Det här är en riktigt obehaglig film eftersom blotta tanken på minderåriga som utnyttjas sexuellt är fruktansvärt störande. I det här fallet har Annie blivit manipulerad att tro att Charlie älskar henne och att hon är speciell för honom. Han har övertygat henne om att åldern bara är en siffra. Men filmen är inte bara en skildring av detta utnyttjande, på ett skickligt sätt har de andra familjemedlemmarnas upplevelser vävts in i berättelsen. Stort fokus ligger på fadern som blir besatt av att hitta förövaren och dynamiken mellan hans dotter och honom.

Det är också intressant att filmen utforskar definitionen för våldtäkt (var går gränsen?)* och konsekvenserna på Annies sociala liv. Även om jag upplevde framförandet som en aning platt och rörigt är djupet i filmen fantastiskt och tillåter många viktiga frågor att framträda (tankeställare på tankeställare). Det är helt enkelt en sevärd film.

* I filmen menar Annie att hon inte blev våldtagen, och vi får även se att hon inte gör något fysiskt motstånd (men verbalt!) när Charlie ger sig på henne. På så sätt väcks ändå frågan om hur man uppfattar en våldtäkt. Men såhär är det: Om en vuxen person har sex med någon under 15 år klassas detta alltid som våldtäkt.