Första skoldagen

Väskan är redan packad. Alla nya pennor är vässade och ligger på rad i ett pennskrin tillsammans med sudd, en linjal och en överstrykningspenna. Kläderna är väl valda och hänger över en stolsrygg. Du sätter på dig dem, tittar dig i spegeln och funderar på att välja ett par andra – för sjunde gången. Förbannar en finne, borstar ut håret, slänger väskan över axeln och går förväntansfullt mot bussen. Första skoldagen!

Finns det något som pirrar i magen på ett sånt sätt att det är svårt att veta om den vill kräkas av nervositet eller slå en volt av förväntan? Den där dagen då man har en chans att vända på ett nytt blad, både i anteckningsblocket och i livet. En hel sommar har gått och det kanske känns som om man har blivit en ny människa. Håret är längre, du har ett par nya jeans och kanske att brösten har växt en smula. Men det som har förändrat dig mest var det där som hände den där sena sommarnatten, det som inte syns på dig men som känns inom dig. Kommer någon att märka det?

När du går av bussen funderar du på dina klasskompisar. Undrar om de också har förändrats under sommaren, om de har upplevt hisnande lycka eller förlamande sorg. Om de har växt något och om de är glada att se dig. Kanske är det någon ny, hon är säkert jättenervös i så fall.

Innan du skjuter upp porten till skolan lovar du dig själv att inte slarva med matten, att gå på alla lektioner och fortsätta vara bra i svenska. En sommar senare känns inte vårens ångest över plugget lika starkt. Skolan är ju spännande, trots allt. Någon har sagt att den där kursen ni ska börja med nu är jätteintressant och du vet ju att du kan och klarar det mesta, om du bara vill.

Men vad gör man när september är slut och motivationen sjunker i takt med att läxorna blir fler, när lärarna inte fattar något, skolmaten smakar skit och det stod hora på ditt skåp en dag?

Första dagen i skolan tar slut, precis som motivationen tenderar att göra ibland. Under temat skola ska vi skriva om hur fantastiskt kul det kan vara att gå till skolan och vad man gör när det inte känns så. Vi vill veta vem som bestämmer vad som ligger på din tallrik i matsalen och vad du kan göra för att de ska ändra den till det bättre. Vi har pratat med personer som jobbar i skolan och frågat dem vad sjutton man kan göra när man har för mycket och varför det är så kul att jobba med ungdomar.

Har du något att säga om mobbing, betyg, hur kul det är att plugga eller vill du berätta om något roligt som hände dig i skolan en gång? Maila till redaktionen@tjejzonen.com