Fotbolls VM!

Här berättar Angelica lite om fotbolls VM. Bra skit!

Jag hoppas att ingen har missat damernas framgång i fotbolls VM i år! Efter en seger mot Australien med 3-1 är det semifinal mot Japan på onsdag (kl 20.30 på kanal 4 om någon är intresserad) och därigenom är Sveriges damer enbart en match ifrån final! Finalen kommer  spelas på söndag klockan 20.45 och om Sverige vinner över Japan kommer vi möta Frankrike eller USA. Det som är ännu roligare än själva framgången för Sverige är den publicitet svensk damfotboll härigenom får. 1 miljon (!) svenskar såg matchen mot Australien och kanal 4 förväntar sig nytt tittar-rekord på onsdag. Ännu roligare blir det eftersom att herrarna åkte ut redan i kvalet till fotbolls VM 2010…

För er som inte är så insatta i fotbolls VM så kommer här lite statistik:

Sveriges herrar har totalt deltagit i 11 av de 18 VM-slutspel som har avgjorts. Av dessa 18 slutspel har Sverige lyckats ta tre medaljer: brons 1950, silver 1958 (spelades i Sverige) samt det ökända bronset i USA 1994.

Sveriges damer har hittills vunnit ett silver (2003) och ett brons (1991), till beräkningen bör dock nämnas att VM för damer enbart har gått stapeln sedan 1991… Sveriges damer har alltså tagit 2 medaljer av totalt 5 möjliga!

Att damfotboll har blivit mer och mer uppmärksammat är inte mer än rätt. Som gammal idrottare själv vet jag hur prioriteringarna mellan tjejer och killar i en klubb ser ut, samt i vilken utsträckning respektive får publicitet och beröm för sina framgångar. När jag tog SM-guld i innebandy fick vi en lika stor notis i tidningen som när herrarna tog sig upp till div 2. Hade herrarna tagit SM-guld hade tidningen i princip gjort en egen bilaga till deras ära, så ni förstår nog min bitterhet… Framgång ligger visserligen inte i andras händer, men efter år av slit, svett och tårar förväntar i alla fall jag mig beröm och uppskattning för mina uppoffringar.

I hela Norden är fotboll den vanligaste idrotten, och jag tycker det är på tiden att tjejernas del i idrotten belyses mer. Ett guld är alltid ett guld, oavsett om det är tjejers eller killars framgång som ligger bakom. Vi tjejer kan, och det är dags att vi alla tar ett kliv upp på pallen och erkänner hur bra vi är, inte bara när det kommer till sporter utan i alla situationer där killar och tjejer behandlas olika!Först då kan vi visa världen att det inte alltid står en man bakom framgång, utan att vi tjejer kan vara minst lika framgångsrika. I dessa tider är jag stolt över att vara tjej!