Frågor med stor F

Vad är meningen med livet? Det måste vara en av historiens mest ställda frågor. En fråga till synes utan svar. Men visst finns det väl en mening? För skulle livet annars vara värt att leva?

Vad är meningen med döden? Hur ofta ställs den frågan? Förmodligen var gång en människa tas ifrån oss. Visst är det väl meningen att vi ska dö? Varför utsätts vi annars för något så grymt?

Kanske är döden livets mening, om livet är meningen med döden. Ingen kan dö om den aldrig levat, det förstår vi alla, men skulle vi kunna leva om livet pågick för evigt? Leva för mer än slagen från hjärtat. Leva och känna att det är meningsfullt att finnas till. Är det inte så att döden ger livet ett förtrollat skimmer? Gör det skirt och vackert, som spindelväv, snöflingor, soluppgångar, som allt som tas ifrån oss. När livet känns tomt kryper vi närmare döden. Den rastlöse söker riskfyllda äventyr. På havets botten och bergets topp, på gränsen mellan att finnas till och försvinna, klär sig livet i klarare färger. Den kännande gör sig skör och utforskar försiktigt människans sårbarhet. Ett kilo mindre, ett piller mer, en millimeter djupare skärsår. Skadar du dig för att du vill dö, eller för att lära dig leva?

Jag har gett mig själv en uppgift. Jag är världens ögon! Varje gång jag ser den skapas, så ser den också sig själv. Varje dag jag lever med öppna ögon ger jag livet en gåva. För tänk dig en värd med bara träd och blommor, hav och solnedgångar. Tänk dig de vackraste grottor fyllda med skimrande ädelstenar. Tänk djupa stjärnhimlar och glittrande snöklädda fjäll. Tänk ängar och djungler och de allra vitaste stränder. De ligger stilla, i tysthet. Somrar kommer, höstar och vintrar. Löv faller och blåser i vinden. Vågor slår. Solen värmer sanden som fuktas av dagg. Om och om igen i all evighet, utan att någon finns där som kan uppleva det. Jg kan inte tänka mig något sorgligare.

Människor föds och människor dör. Lämnar avtryck som försvinner som fotspår i sanden. Vi finns inte för evigt och det är bra tycker jag. Ingenting för vara för evigt. Det som finns i överflöd är svårt att uppskatta. Men oavsett hur du lever ditt liv och varför tror åtminstone jag, ett liv är aldrig förgäves!