”Frisk och fri ” vad betyder det egentligen för dig?

Jag föreläser om hur det är att vara frisk och fri från en ätstörning genom Riksföreningen Anorexi/Bulimi-Kontakt. Föreläsningarna håller jag på Stockholm Centrum för Ätstörningar. Jag har arbetat som volontär i några år som föreläsare och mentor. Det är ett givande sätt att ge av mina erfarenheter till de som behöver men samtidigt ett sätt för mig att inse vilket arbete jag gjort när jag tagit mig till mitt friska liv. Jag är så stolt över mig själv och har ett fantastiskt liv på alla sätt och vis nu.

Att bli frisk och fri från en ätstörning kan vara svårt att ta till sig mitt i sjukdomen. Jag funderade själv mycket på just det när jag var sjuk. Jag hade en fantasi om att det skulle vara som att vakna upp en morgon utan sin snuva, feber eller smärta. Men riktigt så lätt var det inte. Det är precis den svårigheten jag delar med mig av när jag föreläser i ämnet, ”Frisk och fri”.

Jag hade ingen lätt bana mot tillfrisknande. Jag var så fast i mitt negativa sätt att tänka om mig själv att ta sig ur sjukdomen blev väldigt svårt. Jag lärde mig via psykologer och kliniker att värdera mig själv tillräckligt högt för att känna att jag förtjänade att äta, och förstod samtidigt att näring och energi behövs för att orka arbeta med sina invanda beteenden och tankar.  Men där tog det stopp. Jag blev utskriven från en klinik och trodde att det var såhär det var att vara frisk. Jag blev ju ändå utskriven. Men det jag kände var något helt annat. Jag hade plötsligt hamnat i ett mellanland där ett evigt bollande med att vara kvar i sjudomen eller inte existerade. Jag hade helt enkelt inte fått med mig tillräckligt med verktyg till att förändra mitt psykiska tillstånd gentemot sjukdomen.  Efter några år kom jag i kontakt med en kognitiv beteendeterapeut via vårdcentralen. Det blev min räddning och framtid (Tack du fina K som hade de verktyg jag saknade till att bli frisk!).

Under en tid jobbade vi hårt med mina tankar och mitt beteende i vardagslivet. Det hjälpte att ”programmera” om mig och lära mig nya sätt att tackla livet istället för att hela tiden välja den invanda sjuka vägen. Nu när det gått några år sedan jag blev frisk och fri har jag insett att det jag saknade var diskussionen om vad ”mitt frisk” var. Det får inte bara vara en signatur på ett utskrivningspapper eller ett formulär med symptom som bockas av. Utan frisk är dina egna tankar, drömmar och mål om din framtid utan sjukdomen. Det är precis det jag vill förmedla till dig som är mitt i sjukdomen eller mot tillfrisknande, att våga se ditt frisk. För mig hade det hjälpt att se något där framme som var en bild av min framtid utan sjukdomen. Något som jag kunde sätta ord på och säga var frisk och fri för mig. Och det viktigaste är att ditt frisk inte behöver vara samma som mitt frisk. Vi är alla olika.