Går man i skolan för att bli smart, eller för att bli rik?
Det är inte alltid en självklarhet att läsa på gymnasiet, högskola, komvux eller universitet. Men vad är det som driver oss att studera vidare? Evie har denna veckan skrivit en text om hur irriterad man kan bli när man förväntas plugga för att skaffa ett jobb, när man också vill studera för att förstå:
Det som skrämmer mig med utvecklingen av nuvarande skol- och högskolepolitik är den eviga fokuseringen på användbarhet. Användbarhet uteslutande i betydelsen ekonomisk vinst. En universitetsutbildning ska leda till ett jobb, och inte endast det, till en karriär. Meningen med utbildning är, om vi ska tro på existerande liberala ideologiska strömningar, att den ska vara användbar på arbetsmarknaden. Vilket är orsaken att jag alltid får frågan ”Men… vad ska du bli?!” när jag berättar vad jag ska studera. ”Jag ska bli utbildad” ”Jaja, men vad ska du bli efter det?”.
Det jag ska bli är väldigt utbildad. Sen kanske jag kan göra något med det eller inte, men det rör sig ju knappast om bortkastad tid eller pengar oavsett utdelningen. Poängen med kunskap är inte att förvandla den till stålar utan att expandera hjärnan. Att få en djupare förståelse för världen och människor. Kunskap är kommunikation med universum, med jorden, med svunna och främmande kulturer och tankesätt.
Kajsa Ekis Ekman har skrivit en essä i DN om invandrare och svenska språket som jag tycker är värd att läsa men om ni inte orkar tänker jag ändå citera den springande punkten:
”Jag funderar om och om igen: Vem i hela världen kan vilja att folk som bor här inte lär sig svenska? Självfallet inte de som kommer hit, och inte de som bor här heller, för vad är det för bra med ett samhälle där vi knappt kan prata med varann? Jag kan inte ens föreställa mig att rasister gillar det här, de som alltid klagar över invandrare som inte lär sig svenska. Men för dem som önskar sig en lättmanipulerad underklass är detta förslag guld värt.”
Det är endast genom språket och genom kunskap, så mycket kunskap som möjligt, som vi kan lära oss att se när vi blir manipulerade. Självfallet behöver inte den kunskapen komma genom skolväsendet, men jag förstår inte varför den modellen ska ersättas av en som är fokuserad på effektivitet och användbarhet. Ett effektivt samhälle kanske leder till ekonomisk vinst, men jag tror inte det kommer innefatta medmänsklighet.