Gratis är gott

Som fattig student fick jag många gånger vrida och vända på varenda krona, inte minst på sommaren. Bitvis var det oerhört frustrerande och jobbigt men det gjorde också att jag blev väldigt kreativ och påhittig med att hitta på saker som kostar inget alls eller lite grann. Här är mina favorit-gratisnöjen på sommaren:

– Även om jag hoppas på en solig sommar fylld med utomhusaktiviteter så har även regniga dagar sin charm. Dagar som är kalla, mörka och regniga är gjorda för att dra ner persiennerna och titta på en riktigt bra film eller krypa ner i sängen och lyssna på ens favoritlåt på repeat. Biblioteket har mycket bra att välja på (som dessutom är gratis, eller nästintill gratis), både vad det gäller film och ljudböcker, men även cd-skivor. Det kan också bli ett ypperligt tillfälle att låna filmer, böcker eller musik som man normalt inte hade läst, tittat eller lyssnat på.

– För den som vill njuta film, även fast det är soligt och varmt ute kan jag rekommendera Stockholms filmfestivals utomhusbio som är helt gratis. Vill man njuta gratis film på gamla hederliga biografer finns det olika kort eller medlemskap som man kan ansöka om för att på så sätt ta del av gratisbiljetter till olika visningar.

– Under sommaren är det gratis inträde på de flesta av Stockholms museer och många har även gratis inträde för alla som är under 18 år. Dessutom finns det fribiljetter som man kan få på respektive museum, om man frågar snällt. Några av mina favoritmuseer är Moderna MuseetKonstakademin och Liljevalchs.

Vill man istället hålla sig utomhus är promenader, löprundor eller upptäcktsfärder i någon av huvudstadens vackra parker och trädgårdar en varm rekommendation. Hagaparken, Bergianska trädgården och Rosendals trädgård är ett av många sköna ställen att hänga på en vacker sommardag. Dessutom finns det ett stort utbud av gratis träning i många parker under sommaren. Prova på den afrobrasilianska kampsporten Capoeira på Etnografiska museet, öva på andning och kroppskontroll med hjälp av yoga i Rosenlundsparken eller träna zumba på Skytteholmsfältet i Solna. 

– Ett sista favorittips är Parkteatern. Den är helt gratis och man kan se alltifrån klassisk teater, till opera, komedier, dans och barnteater. Föreställningarna visas på olika ställen runtom i Stockholm (så som Kungsträdgården, Vitabergsparken, Rågsved och Hässelby slott) och du kan hämta ett program på Kulturhuset eller kika på det HÄR.

Kolla även in den här sidan för ännu mer tips på saker att göra, eller posta ditt eget förslag på ett gratisnöje!