Hackad mail

En utav mina favoritsysselsättningar när jag äter frukost är att läsa bloggar. I morse satte jag nästan frukosten i halsen när jag gled in på bloggen Parliament Princess. Alexandra som driver bloggen skrev ett inlägg om att hennes mail och facebook blivit hackad, och då hon tillslut lyckades komma in på sina konton igen så hittade hon ett jätteobehagligt mail i sin inbox från hackern. Där stod det bland annat att personen som hackat hennes mail bestämt sig för att inte offentliggöra hennes mail och ”låta henne vara”, för den här gången. Så jävla taskigt! Jag skulle bli så himla rädd om jag råkade ut för något sånt.

Alexandra jobbar som sekreterare åt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Hon och hennes blogg har blivit väldigt uppmärksammade den senaste tiden och personen som tog sig in på hennes mailkonto använde det som en ursäkt – det är okej att göra sånt mot offentliga personer. Ett jäkligt puckat argument om ni frågar mig. Jag håller inte alls med Alexandra i andra saker som hon skriver på sin blogg, för mig är Sverigedemokraterna ett främlingsfientligt och tja, jag skulle till och med säga rasistiskt, parti. Något jag aldrig kommer att ställa mig bakom. Men. Jag håller med Alexandra om en sak – det är verkligen inte okej att bryta sig in på andras mail och facebook-konton, och det absolut inte okej att hota andra människor, oavsett vilka åsikter de har!

Det här fick mig att tänka på hur lätt det är att bli lurad eller påhoppad på nätet. Och hur försiktiga vi måste vara. Det är ju skitkul att blogga och läsa andras bloggar, hänga på facebook och kolla in i andras fotoalbum. Men tänk på att det förmodligen är enklare än man tror att ta sig in på din mail, din blogg och din facebook. En så enkel grej som att ha olika lösenord till allt, och inte bara köra på samma för att det blir mest bekvämt så, tror jag kan hjälpa. Och acceptera aldrig att kompisar lägger ut bilder på dig som du inte vill ska finnas på nätet, till exempel i sina fotoalbum på facebook. Det är inte ett dugg töntigt att säga typ: ”du, jag vill helst inte att du lägger ut den bilden på mig”.

Det är din rättighet.