Höstdepp

Jag kan inte minnas en höst då jag inte mått mer eller mindre dåligt. De två senaste åren har varit värst. Det kan bero på att jag är så motiverad efter sommaren att jag tar på mig för mycket att göra och sätter upp för höga mål. Eller så kanske det beror på att det blir mörkare. Resultatet blir i varje fall att jag har svårt att sova, går runt med en klump i magen och inte tycker att något är kul.

För att hantera det har jag delat in alla problem och orsaker till oro i två grupper: verkliga och uppfunna. Ett verkligt problem är kanske att jag har mycket i skolan, ett uppfunnet problem är att jag inte kommer att klara tentan. Ett verkligt problem är om något tråkigt eller ledsamt händer, ett uppfunnet problem är när man bara går runt och känner sig nere. Båda problemen känns lika viktiga, men det ena uppfinner en kropp i obalans och beror på ens känslor.

Obalansen jag hamnar i på hösten är ett klockrent exempel på hur dåligt man kan må av problem som orsakas av känslor. För att påminna mig själv om det har jag vissa knep.

  • Varje morgon försöker jag sitta still i en minut och tänka på hur glad jag är för vissa saker i mitt liv: jag älskar att plugga, jag tycker om min lägenhet och jag har en fin mamma.
  • Innan jag somnar försöker jag komma på 3 saker jag är tacksam för och 3 saker jag tycker att jag har gjort bra under dagen.
  • Jag unnar mig saker som jag vet att jag mår bra av: att sätta på mig myskläder, krypa upp under en filt, dricka ett gott te och se på en kul film.
  • Jag vet att jag har kul när jag väl kommer ut, även om det tar emot. Ibland får jag tvinga mig att åka och träffa mina tjejkompisar även om jag känner att jag inte orkar. Jag blir alltid glad!
  • Att ta en promenad rensar hjärnan och får igång en höstdeppig kropp.
  • Jag brukar unna mig att sova bort en dag när jag är trött. Om man, som jag, behöver sova mycket kan det vara värt det för att slippa gå runt och vara halvtrött i en vecka.
  • Mitt sista knep är att baka. Igår kände jag mig extra trött och ledsen så jag åkte hem till mamma (större kök) och bakade 79 st kanel och vaniljbullar. Bra sätt att fokusera på något okomplicerat och göra något produktivt.