Hösten

Känner du dig höstdeppig? Om du försöker se saker från vår läsare Saras perspektiv så lovar vi att hösten trots sitt mörker kommer att kännas lite ljusare.

Nu blåser vindarna i brandgula träd. Nu rullar mörkret in över världen och allt blir kallt och ruggigt. Känner ni hur världens tunga tid tränger sig på er? Sakta men säkert suger den ut glädjen ur kroppen… Men STOPP! Vad är det jag håller på med? Deppar ihop totalt, inför alla läsare, över lite vanlig vinter? Tja, det händer ibland, inte sant? Man borde ju vara beredd på mörkrets påverkan efter ett liv i Sverige. Ändå förstår man inte varför man plötsligt är så trött. Därför tänkte jag berätta det för er. Det är NU det händer. Var beredd, men var inte rädd. För det jag skrev tidigare, det var ju bara lite spökhistoria, så här är det ju egentligen:

Nu ryter naturens krafter utanför fönstret. Medan vindarna sliter löven av den färggranna naturen sitter jag i soffan med en filt, en kopp te och tända ljus. Jag bläddrar lite bland sommarens bilder. Tänk vad jag har sprungit, badat, firat och stojat. I sex månader har jag levt mitt liv i 110 procent. Jag har kvittrat ikapp med fåglarna, snurrat runt under molnen och brottats med vågorna. Nu förtjänar jag att vila. Nu kommer den mysiga tiden då jag kryper ner i min koja och drömmer ihop äventyr jag är glad jag slipper i verkligheten. Nu hamstrar jag apelsiner och mörk choklad. Nu har jag all anledning att sitta inne. Jag får deppa så mycket jag vill. Spöka runt i lägenheten och skylla på höstmörkret. Ett riktigt mysigt, höstigt otäckt humör som matchar mörkret utanför. Snart kommer julen med levande ljus och årets bästa dofter. Kanel, kardemumma, risgryn och nejlike-apelsiner. Då ska jag sjunga julsånger när jag dammsuger. Sen kommer snön och skidor på gnistrande spår. All världens anledning att skippa läxläsningen, till och med skolka, bara för att få insupa lite dagsljus.

Så blås på vilda vindar, blås in alla vita moln och det eviga mörkret. Dra täcket över huvudet på oss i Sverige så att vi ÄNTLIGEN får krypa ihop och bara vila, läsa, fantisera och kanske gråta en skvätt över allt elände i världen. Det behöver vi så väl.

(Ps, checklista: apelsiner, mörk choklad, minst 1 tim frisk luft, en bra bok, högst 1 tim i taget framför datorn för att inte tappa för mkt energi = riktigt mysig vinter, Ds)