Hur funkar det egentligen på ungdomsmottagningar?

Hej alla läsare! Idag tänkte jag berätta om hur det är att gå till en ungdomsmottagning, vad man kan göra där och vilken sorts hjälp man kan få. Första gången jag gick till en ungdomsmottagning var för att testa mig mot könssjukdomar. Jag visste inte hur det där med könssjukdomar fungerade riktigt, men jag hade i alla fall haft sex med en kille, men jag var inte riktigt säker på att vi hade använt kondom vid båda samlagen (vi hade sex två gånger samma natt).

Så då tänkte jag, att det är säkrast att kolla så att man är frisk, för om man har en könssjukdom som till exempel klamydia, så kan det göra att man har svårt att få barn senare i livet. Åtminstone om man bär på sjukdomen under lång tid. Vad som menas med lång tid är svårt att säga, men jag testade mig några månader efter samlaget men är man osäker så tycker jag man ska gå helst samma vecka!

Det man gör är att ringa ungdomsmottagningen i sin kommun, finns det ingen får man ringa grannkommunens. På telefonen berättar man lite grann, såsom vad man heter och vad man vill ha hjälp med, och så hjälper de dig att boka en tid.
Man kan oftast träffa både barnmorska, kurator och läkare på en ungdomsmottagning. En barnmorska brukar hjälpa till med att skriva ut preventivmedel, med kuratorn kan man prata om man är ledsen och läkaren kan göra gynekologundersökningar.

Jag har utnyttjat alla tjänster! Det är jättebra att ungdomsmottagningar finns. Det är gratis att gå dit och de som jobbar där är vana att prata med ungdomar. I vissa skolor vet jag att klasser har fått gå till ungdomsmottagningen för att se hur det är, men min klass gjorde inte det, så jag fick lära mig själv och det går bra det med.

Finns det något ni skulle vilja ha hjälp med, men som ni inte vågar berätta om på en ungdomsmottagning? Man kan alltid använda chatten på Tjejzonen om man vill vara anonym.