Hur kunde du!

”Hur kunde du vara så korkad att du gick hem ensam/liftade med en kille du inte kände/öppnade dörren för någon okänd/bjöd upp honom på en kopp te?”

”Hur tänkte du när du satte på dig den där klänningen?”

Det är många som tänker så, tyst eller högt, när någon har blivit våldtagen. En tjej borde veta bättre än att lita på män hon inte känner. En tjej borde akta sig för att vara för snygg. En tjej ska passa sig för att gå hem ensam i mörkret. För man vet aldrig vad som kan hända.

Att man säger så är fel på så många sätt. Först och främst förvandlar man alla killar och män i hela världen till möjliga våldtäktsmän. En möjlig våldtäktsman som inte kan kontrollera sina drifter. Och det är inte offret som gör det, hon utgick ju från att den trevliga killen faktiskt var så trevlig som han utgav sig från att vara, det är dem som ställer frågorna som gör det. För det andra lägger man ansvar och fokus på fel person, nämligen offret. Det är hon som ska passa dig, hon som måste se till att hålla sig borta från killar som kan vara farliga, hon som måste ta ansvar för killars sexualitet. Det är hon som får ”Skylla sig själv”. Den här bilden är väldigt talande tycker jag:

 

Bild

Jag uppmuntrar alla som faktiskt tycker att en våldtagen tjej får skylla sig själv att skriva ut den här listan och börja dela ut den till alla killar de känner. Era pappor, bröder, killkompisar och pojkvänner. Eftersom man i och med det ställningstagandet samtidigt förminskar alla killar till en våldtäksman på språng.

Så här undviker du våldtäkt!

1. Lägg inte droger i folks drinkar.

2. När du ser en kvinna ensam, låt henne vara!

3. Om du stannar bilen för att hjälpa en kvinna som har problem, kom ihåg att inte attackera!

4. Öppna aldrig en dörr eller ett fönster oinbjuden.

5. Om du åker hiss och en kvinna kliver på, ANGRIP HENNE INTE!

6. Kom ihåg att människor går till tvättstugan för att tvätta. Försök att inte antasta någon som är i tvättstugan ensam.

7. Om du känner att du inte kan kontrollera dina impulser, be en vän hålla dig sällskap och under uppsikt.

8. Var ärlig. Låtsas inte vara en vän som bryr sig och manipulera inte andra att lita på dig så att du sedan kan utnyttja tillfället att antasta. Om du inte är tydlig med dina intentioner så kan den andre få för sig att du inte tänker våldta.

9. Glöm inte bort att du inte får ha sex med nån som inte är vid medvetande.

10. Kom ihåg att kvinnor inte bär kort kjol för att du ska komma till lättare.

Från Lady Dahmer.

Listan är skrattretande, men stämmer överens men just den inställningen som många har. Tjejer får aldrig skylla sig själva och långt ifrån alla killar skulle kunna våldta någon. Den enda man kan skylla på när ett brott begås är gärningsmannen.