I taket lyser stjärnorna

Redaktionen filmtipsar!

I Taket lyser stjärnorna heter en film från 2009 som bygger på Johanna Thydells ungdomsroman med samma namn.  Boken fick Augustpriset för bästa barn och ungdomsroman 2003 och vann även Slangbellanpriset. Manusförfattare och regissörer är Linn Gottfridsson och Lisa Siwe.

Huvudperson är 13-åriga Jenna, spelad av Josefine Mattsson och hennes liv består av skolan, förälskelser och så förstås, hennes cancersjuka mamma, spelad av Annika Wallin. Glädje och tonårstankar blandas med rädslor inför utsikten att förlora den man håller kär.  I skolan är Ulrika, spelad av Mika Bernsdotter Ahlén, den tjej som alla tjejer vill vara kompis med och alla killar vill vara ihop med.  Jenna och Ulrika börjar umgås tack vare att Jennas mormor bor i samma trappuppgång som Ulrika. Det visar sig snart att Ulrikas liv inte heller är perfekt, hennes mamma dricker för mycket. Tillsammans bildar tjejerna en mur mot världen, mot mammor som av olika anledningar inte kan vara där för sina barn som de borde. Jenna kan inte riktigt hantera det faktum att hennes mamma är döende och sorg förbyts till ilska, som allt som oftast riktas mot mormor, för mamma är sjuk och får inte bli orolig. Anki Lidén spelar mormor och hon slits mellan att finnas där för sin sjuka dotter, ta hand om sin dotterdotter och sig själv. Mamman själv hyser hopp om att bli frisk och har lovat Jenna att de ska åka till Thailand.

Denna film tar upp svåra saker, om att tvingas bli vuxen i förtid och acceptera att man inte kan styra allt.  Samtidigt andas den också drömmar, tro och hopp inför framtiden.  Det sistnämnda visar sig när Jenna mot slutet av filmen ändrar en mening i sin egenhändigt komponerade dikt. ”Om du dör mamma då ska jag leva för dig”

Filmen är en ungdomsfilm, som utspelar sig i nutid, men ämnena den berör är oberoende av tid och av ålder.