I wanna be a whale!

Den här texten cirkulerade bland mina vänner på Facebook igår och jag tycker att den är så fin! Jag beundrar personen som skrev den eftersom hon gjorde något vackert av sin ilska istället för att gå hem och bli ledsen, må dåligt, känna sig värdelös eller bara sparka in foten i en dörr. Jag har översatt den, men ni kan läsa den ursprungliga texten på Tjejzonens Facebook-sida.

För ett tag sedan satt det en bild på en mycket smal och vacker kvinna vid ingången till ett gym. Rubriken var ”Vill du vara en sjöjungfru eller en val den här sommaren?”

En kvinna med okänd klädstorlek skrev ett öppet brev där hon svarade:

”Kära medmänniskor! Valar alltid är omgivna av vänner (delfiner, sälar, nyfika människor), de är sexuellt aktiva och fostra sina barn med stor ömhet. De leker med delfiner och äta massor av räkor. De simmar hela dagarna och reser till fantastiska platser som Patagonien, Barents hav och korallreven i Polynesien. De sjunger otroligt vackert och får till och med vara med på CD-skivor ibland. De är imponerande och älskade djur, som alla försvarar och beundrar.

Sjöjungfruar finns inte.

Men om de fanns, kan jag bara föreställa mig de problem en psykolog skulle behöva lösa på grund av deras personlighetsklyvning: är jag en kvinna eller fisk? De skulle inte ha något sexliv och inte kunna föda barn. Ja, de skulle förvisso vara vackra, men ensamma och ledsna. Och, vem vill vara med en tjej som luktar fisk?

Jag skulle utan tvekan hellre vara en val.

I dagar som dessa när media förmedlar att bara smalt är vackert, har jag valt att äta glass med mina barn, laga god mat och att ha kul med mina vänner. Det kanske är så att vi kvinnor går upp lite extra i vikt eftersom vi ackumulerar så mycket visdom och kunskap som det inte finns tillräckligt utrymme för i våra huvuden, och det sprider sig över hela kroppen. Vi är inte feta, vi är visa och kultiverade. Varje gång jag ser mina kurvor i spegeln, säger jag mig själv: ”Hur fantastiskt är inte jag?”

Tjejen på bilden är den franska modellen Tara Lynn.