Ingen går säker på nätet

Tänk vilka reaktioner ett youtube-klipp kan väcka hos människor. Hur man roade sig på andras bekostnad innan internet infann sig i (nästan) varje hem känns svårt att föreställa sig. Det är ju egentligen helt sjukt att en människa, ofta helt ofrivilligt, kan bli föremål för åtlöje i stora delar av världen. Allt på en millisekund. Kommer ni ihåg ”Spy-Eva” till exempel? Hon som var programledare för en slags tv-frågesport och mitt i ett livesänt telefonsamtal med en tittare så kräks hon. I teve. Och klippet sprids på nätet – Eva blir kändis och blir inbjuden till diverse tv-shower för att berätta om hur ”livet efter spyan” ter sig.

Eller vet ni vem Jack Rebney aka Winnebago man är? Han var från början nyhetsankare, men avslutade sin programledarkarriär som försäljare av husvagnar. Han hade lite problem med det här med ilska, eller rättare sagt, han kunde inte riktigt lägga band på sin. Under varje inspelning av reklamfilmerna för husvagnarna blev han så jävla förbannad när saker inte gick hans väg, vilket kamerateamet tyckte var sjukt roligt. Därför lät de alltid kameran gå även efter att den officiella filminspelningen bröts. Och sen la de upp alla Jacks utbrott på nätet.

Jag tror att en utav anledningarna till att vi (uppenbarligen) går igång så mycket på det här och tycker att det är kul att se andra i utsatta eller jobbiga situationer är för att de visar riktiga känslor. Känslor som, tyvärr, inte visas i så många andra sammanhang. Vi gillar att se andra känna som vi, och vi gillar att se hur andra gör bort sig såsom vi också gjort bort oss någon gång. Vem har inte kräkts, pruttat, rapat eller utstött andra, mer eller mindre, generande kroppsljud vid heeelt fel tillfälle till exempel? Vem har inte blivit, till synes, helt oprovocerat arg någon gång?

Både Jack och Eva har ju dragit nytta av sina fadäser – det spelades in en dokumentärfilm om Jack och han har säkert dykt upp i andra sammanhang också. Och Eva har en välbesökt blogg på finest.se och många tv-jobb, hennes karriär fick med andra ord säkert en skjuts framåt. Det är ju skönt för dem. Men mindre skönt för de som verkligen blir skolans skämt, föremål för allt skitsnack på jobbet eller känner sig totalt utblottade för resten av sina liv. För de finns också.

Därför är jag personligen väldigt kluven då det gäller privata klipp på youtube. Vissa klipp är ju helt sinnessjukt roliga. Men är de schyssta? Nej, ofta inte alls. Om man blir filmad utan att man vet om det och blir fullkomligt tagen på sängen när klippet plötsligt finns på nätet är det ju inte kul. Eller det skulle i alla fall inte jag tycka. Jag skulle nog känna mig otroligt kränkt.