Inget dåligt väder?

Vi har fått in en text av vår gästbloggare Susanna om det kanadensiska vädret, och den kanadensiska stilen. Vad tycker ni om vintern och vad den säger om vårt svenska humör?

Det finns alltid saker som skiljer sig från land till land, vissa saker är helt enkelt bara mycket bättre i Sverige, men sen finns det så klart saker som är bättre här i Kanada. En sak som jag noterat här borta, och som jag dessutom verkligen gillar, är att man ”klär sig efter väder”. Dessa ord har man tutats i redan som liten, men tyvärr har det ändå varit ”fashion comes first” under hela min tonårstid. Detta har inneburit strumpbyxor och högklackat i -20, att ha skinnjacka mitt i vintern för att ”alla andra hade det” och så minns jag ju den där vintern då jag trippade runt i snön i mina Converse.

Och så har vi alltså kanadensarna. Här är det förvisso väldigt kallt (-30 är inga konstigheter, även om jag bara fått uppleva det en gång den här vintern), men det är inget man försöker förneka genom att gå runt i sneakers hela vintern. Det handlar inte heller om att de inte är modemedvetna, skillnaden är bara att här är modet mer anpassat efter den (förbannade) kylan. Detta har för min del inneburit ett inköp av ett par boots med mocka upptill och gummistövel nedtill (som väldigt många har här), att jag burit långkalsonger de senaste 4 månaderna och att jag haft en rejäl dunjacka. Visst har man känt sig rätt klumpig och ibland osexig, men jag inte frusit en enda gång i mina kanadensiska superskor (inte ens när vi var på utomhusfestival i -15 grader!) och jag har inte känt någon press att ”underklä” mig heller. I Sverige kan jag ibland bli så trött på att man måste klä sig på ett visst sätt för att bli accepterad och speciellt på vintern när vårt mode inte riktigt är anpassat för vissa trender.

(Jag kommer i alla fall ta med mig mina boots hem till Sverige och även om jag kommer vara ”a fashionfool” i Sverige nästa vinter, så kommer jag i alla fall inte frysa!)