Internet-hatet

Det finns en blogg som heter ”Fotbollsfrun”. För ett tag sedan fick hon ett missfall, ganska långt in i sin graviditet som gjorde att hon förlorade fotfästet totalt. Hon har varit gravid totalt åtta gånger och fött tre fina barn. Eftersom graviditeten hade gått så långt att den inte gick att dölja kände hon sig tvungen att berätta om sin förlamande sorg och stora ångest som åt upp henne bit för bit. Hon fullkomligen överöstes av varma kommentarer och fick inte en endaste hat-kommentar på över sex månader trots att hon i vanliga fall snittar ett par stycken om dagen.

Blondinbella la för ett par dagar sedan upp en fantastiskt härlig bild på sig själv i bikini med klarblått vatten i bakgrunden och kritvit sand under fötterna. Den härliga bilden genererade över 1 300 kommentarer från människor som kände sig tvungna att bedöma hennes utseende. Var hon snygg? Ful? Tjock? Överviktig? I farozonen för fettma? En dålig förebild som förespråkade en ohälsosam vikt? En bra förebild som visade sin kropp trots att den inte var pinnsmal? Till och med kvällstidningarna var tvungna att slänga sig in i diskussionen och skrev: BLONDINBELLA TJOCKMOBBAS!! på sitt löp.

Och vad gör Isabella själv? Skrattar gott, byter ställning i sin bekväma solstol och lägger upp fler bilder på den kropp hon är så nöjd med. Hon vet sanningen: att hon inte är tjock och att hon tycker om sig själv, och alla tusen kommentarer rör henne inte i ryggen. Jag kan bara avundas hennes fantastiska självförtroende och skaka på huvudet åt alla dessa människor som tar sig rätten att bedöma Isabellas utseende.

Det som är intressant med kommentarerna kring Fotbollsfrun och Blondinbella är att människor gärna ger sig på de som har de lite bättre, de som minsann inte ska få njuta av det goda utan behöver få sig en käftsmäll, medan de förbarmar sig över de som är i sorg och har det värre än en själv. Och att många går tysta genom livet och bara släpper ut sin ångest när de kan göra det i smyg, över internet, där ingen vet vem man är.

Vem vill du helst vara: den som vågar stå upp för dig själv med en god självkänsla eller den som gömmer sig bakom sin dator och skickar ut elaka och hatiska kommentarer i folks bloggar? Jag vet vem jag vill vara 🙂