Jag är mänsklig

Vi har tidigare skrivit en del om självskadebeteende här på Tjejkraft och denna veckan har vi fått in en anonym text till redaktionen om hur det kan vara att brottas med sina egna känslor. Vill ni läsa mer om ämnet? Kolla HÄR

När jag var yngre förstod jag aldrig grejen med att vissa människor skadade sig själva. Förstod aldrig poängen, hur man resonerade eller hur det kunde hjälpa när man mådde dåligt. Även om jag själv emellanåt var olycklig kunde jag aldrig rationalisera det beteendet, och därför var det helt otänkbart att jag skulle göra någonting sådant mot mig själv.

Några år gick och jag blev olycklig på ett helt annat sätt. Jag närde ett självhat som var så starkt, så fruktansvärt starkt att varenda tanke, handling och ord gav mig stark ångest. Det var vid den här tiden jag fick en helt ny förståelse för självskadebeteende.

Det jag har hört många förklara kan det vara så att den psykiska smärtan så enorm att man skadar sig själv för att kunna få utlopp för den fysiskt. Det blir helt enkelt för mycket för psyket och själen att må så dåligt som man gör och då känns det bra att låta ontet sippra ut i blodform.

Men vi är alla olika. För mig var självhatet så starkt att jag ville skada mig själv, på samma sätt som man kan resonera när någon har gjort en illa på ett helt otänkbart sätt. Då vill man skada den personen. Och så kände jag för mig själv. Det skulle aldrig falla mig in att slå en annan människa, men att slå mig själv eller skära i min kropp var att tillskansa den person som gjort mig mest illa (jag själv) skador som kändes väldigt rimliga. Jag hämnades på mig själv helt enkelt, för att jag var den jag var.

Nu är jag inte olycklig på samma sätt längre, men de gånger självhatet ändå brusar upp (det kan triggas igång ibland) så blir jag fortfarande sugen på att gå in i badrummet och slå huvudet i väggen och skära upp mitt ben. Men jag står emot, jag vet att det inte är värt att bestraffa mig själv för att jag är den jag är. Det hjälper inte, särskilt som jag inte förtjänar det föraktet.

Jag är ingen hemsk människa. Jag är bara en vanlig tjej som gör misstag ibland. Jag är mänsklig.

Denna texten är inskickad till amanda.malmquist@tjejzonen.se, så om ni har något på lager, allt från dikter till foton och texter- tveka inte att skicka in! Om ni känner er berörda av texten eller har liknande tankar och erfarenheter- kommentera! Annars kan ni naturligtvis som vanligt vända er till Tjejzonens chatt

Bild