"Jag mår så jävla dåligt.." – Lite info om ungdomar och depression
En depression innebär i praktiken att man är ledsen under en längre tid och att man kanske till och med ställer sig frågan om det någonsin kommer gå över. Skillnaden mellan en depression och att känna sig nedstämd är att depressioner kan kännas svårare att ta sig igenom och påverkar delar av ens liv – till exempel hur man hänger med sina vänner, hur mycket man orkar gå i skolan och på sina fritidsaktiviteter.
Det finns en bild av att ungdomar inte kan drabbas utav depressioner utan att det ”är en naturlig del utav uppväxten”. Det stämmer inte. Ungdomar kan precis som vuxna drabbas utav depressioner som kan vara svåra att övervinna själv, och det är därför viktigt att man känner att man har rätt att vända sig till någon även om man är tonåring. Därför tänkte jag skriva ihop en liten text om hur det kan vara att ha depressioner i tonåren:
Hur känns det?
Att göra saker som innan var naturliga kan helt plötsligt bli svårt, till exempel att koncentrera sig i skolan, göra sin läxa, gå på aktiviteter efter skolan och till och med vanligare saker som att städa sitt rum eller borsta tänderna kan bli helt omöjligt.
Att ha svårt att sova är ett vanligt problem om man är deprimerad. Man kanske inte somnar förrän sent på natten eller vaknar jättetidigt på morgonen utan egentlig anledning. Hos andra kan det vara vanligare att man sover mer när man mår dåligt. Att vara vaken kan till och med kännas för jobbigt, även om man inte gör något särskilt.
Självförtroendet får också ofta stryk, att känna sig sämre än man annars gör är naturligt under en depression. Faktum är att man också kan förlora intresset för sånt som man innan var bra på, och känna att saker är meningslösa. Att vara arg och irriterad på sin omgivning är också väldigt vanligt.
Myter kring depression som kan vara bra att hålla koll på:
1. Depressioner drabbas man av när något hemskt hänt: Detta är en myt och är långt ifrån alltid sant, ibland kan man få depression av stress, utanförskap eller utan någon direkt anledning alls. Du förtjänar vård för din depression även om du inte varit med om något traumatiskt.
2. Depressioner går inte att bota: Detta är inte heller sant, faktum är att man kan få väldigt bra mediciner och behandling som får en hopplös situation att kännas i princip som vanligt igen – även om man inte vågar hoppas på det när man är sjuk.
3. När man är deprimerad så ligger man i sängen hela dagarna och kan inte göra något alls: Detta är också långt ifrån sant – under en depression kan en människa ofta synas i skolan, på fotbollen eller på stan precis som de gjorde när de var friska. Att vara deprimerad kan under perioder döljas och detta kallas en leende depression: dvs att man inte visar för andra att man mår dåligt medan man själv kan gå runt med fruktansvärda känslor av hopplöshet och brottas både med självskadebeteende och självmordstankar.
4. Depression är ett tecken på att man är svagare än andra: Detta är en av de absolut hemskaste myterna. Vem som helst kan drabbas av en depression oavsett hur väl utrustad man är, hur god kondition man än har eller hur mycket man ”i vanliga fall klarar av”. Om du eller någon i din närhet drabbas av en depression betyder det absolut inte att det inte finns tillräckligt med styrka där.
Så hur kan jag få hjälp?
Att vända sig till sin vårdcentral, elevhälsan eller BUP är ett av de absolut bästa sätten att så snabbt som möjligt få hjälp med sin depression, även om man är osäker på att det är just det man har. Att till exempel boka en akuttid på sin närmaste vårdcentral är en utmärkt start, så tar de hand om resten.
Ett vanligt problem med depressioner och behandling är att man ofta känner att man inte förtjänar vård för sin nedstämdhet, så om man går runt med sådana tankar är det en självklar anledning att söka vård till att börja med – försök att ignorera den inre känslan av att du överdriver, för det gör du inte!