Jag och min prestationspress

Min prestationspress är en liten flicka som följer med mig vart jag än går. Jag föreställer mig att hon har rufsigt hår och spjuveraktig, misstänksam blick. Hon följer efter mig och ställer till problem. Hon drar i mitt hår och håller mig vaken när jag är trött.

Ibland är hon snäll, stryker mig över pannan och håller mig i handen. Men när det är dags att sova, innan huvudet träffar kudden, då kryper hon upp brevid mig i sängen, rullar ihop sig som en boll över min bröstkorg och snackar skit i mitt öra. Hon visskar lite om att jag inte anstränger mig tillräckligt, att jag inte är allt jag kan vara och att det är mitt fel att jag i framtiden kommer ångra att jag lägger mig ner. Hon säger att jag ofta gör bra, jag gör bara inte tillräckligt.

Min prestationspress är alltid med mig. Hon var där när jag valde högstadium, gymnasium och när jag valde jobb. Hon är med mig varje dag och påpekar att jag väljer bort att bli bra på någon sport, att jag väljer bort att plugga extra vid sidan av mina studier och att jag väljer bort att försöka intressera mig  mer för världsekonomi och kärnfysik när jag kollar på TV eller spelar TV spel. Hon är alltid där. Varje jävla dag. Hon har varit brevid mig varje minut så långt jag kan minnas.

Jag inser att det inte är rätt att vi i så ung ålder ska känna så mycket krav, att vi ska känna så mycket ansvar att förvandla oss själva till det mest framgångsrika företaget i världen. Att bli mänsklighetens iPhone 5. Att vara en rymdfärja av kött och blod. Att ha en hjärna som Stephen Fry och en kropp som Jennifer Lawrence. Det är inte rätt, men jag har inte förstått det själv förren nu.

Så om ni också har en prestationsprinsessa inom er, vad är ert tips? Hur tänker ni inför er framtid och ert ansvar inför ert framtida jag? När min prestationspress irriterar mig och får mig att känna mig kraftlös så brukar jag påminna mig själv om att de dagarna av mitt liv som jag kommer ihåg inte är de då jag varit som mest framgångsrik. Ibland lyssar hon, och ibland tröttnar hon och går och retas med någon annan.