Jag vill berätta för alla – trots att det kan gå åt helvete

Det här är ett inlägg om att våga satsa på sina drömmar, på vinst och förlust, och våga erkänna att man har ambitioner.

Just nu pirrar det i min mage. Jag är ute på en resa som snabbt och obevekligt närmar sig hållplatsen där jag måste stiga av. Stiga av för att fortsätta i en ny riktning. Hållplatsen heter ”Examen”. Resan går genom livet. En obeveklig rörelse framåt, utan ledstång och utan återvändo. Vart ska jag nu ta vägen? Jag har studerat i 19 år, det är vad jag kan! Eller? För några veckor sen tänkte jag efter. Vad är jag bra på och vad vill jag helst jobba med, om jag får skapa mitt drömjobb? Rita, skriva, lära ut om naturen. Jag skrev en lista på arbeten jag skulle passa bra för. Nästa fråga blev; finns det här på arbetsmarknaden, och i så fall var? Jag skulle ju kunna vänta och hoppas på att det dyker upp, men guuuud vad tålamodskrävande! Drömjobbet finns kanske inte ens?! Jag skulle ju också kunna leta bland jobben på arbetsförmedlingen och söka de som låter okej (fast de kanske inte är drömjobb) precis som alla andra. Istället bestämde jag mig för att leka detektiv. Jag skrev ihop ett mail där jag började med ”Hej, jag heter Sara … och jag skriver för att be om ett råd inför min framtida yrkesliv…” Sen beskrev jag min bakgrund och vilket slags jobb jag skulle utföra allra bäst. Jag slutade med att fråga om de kunde tipsa om ”en arbetsgivare som är behov av ovanstående kvaliteter”. Sen bifogade jag en hel bunt bilder jag är nöjd med. Ett long-shoot, och lite pinsamt, jag vet. Men det gav faktiskt resultat! På bara ett par veckor har jag fått kontakt med tre personer som visserligen inte erbjuder mig en fast tjänst, men som har frågat om jag vill illustrera åt dem eller möjligen arbeta med dem i framtiden =) =) =) Ingenting är klart, långt ifrån. Ändå blev jag så himla glad! Först tänkte jag att ”jag berättar inte för någon förrän jag faktiskt fått ett riktigt uppdrag, det är ju fortfarande så osäkert”. Sen ångrade jag mig. Vad har jag att förlora på att dela med mig av glädjen? Stoltheten om jag misslyckas och alla vet? Än sen! Får jag inte det här så kommer det något annat. Det är lika bra att berätta för alla som vill lyssna, så hinner jag känna efter under tiden om det här är något jag verkligen vill, eller om jag bara är glad att någon vill ha mig. Glad över beröm och uppmuntran. Ja, jag kan ju inte hålla tyst så jag måste få dela med mig av några fina svar jag fick =)

Vill bara säga – Våga Fråga, Våga Glädjas, Våra Vara Stolt! Det finns någon där ute som behöver oss.

”Hej. Tack för ditt mail med fina illustrationer. Jag hör efter om någon på vår organisation kan rådge dig.”

”Hej Sara! Intressant utbildning och erfarenhet du har. Illustrationerna är också jättefina… Jag skickar ditt mail vidare…”

”Hej Sara, intressant marknadsföring. Slå gärna en signal vid tillfälle.”

”Jag läste ditt brev och blev jätteintresserad av dina
meriter och dina ambitioner framöver […] roligt om det kunde vara av intresse för dig! […] Dina illustrationer fastnade jag verkligen för. […] Det vore roligt om du skulle vilja vara en talare under detta evenemang.”

Sara är bloggare hos oss och hennes serier kan ni bland annat hitta HÄR och HÄR.