Thintin Strandman: ”Jag ville skapa en frizon”

Thintin Strandman hade ingen att vända sig till när livet kraschade. Det födde idén om att starta Tjejzonen för 20 år sedan.

Thintin Strandman hade det tufft i tonåren och ingen att prata med. Därför startade hon Tjejzonen med ställföreträdande Storasystrar som fick lyssna och stötta när livet krisar.

– När jag var 16 så kraschade mitt liv. Jag var mobbad, blev våldtagen och utvecklade ätstörningar. Min mamma blev sjuk i Alzheimer. Mycket av mitt fokus låg på henne. Då minns jag att jag hörde av mig till Alzheimerföreningen för att få reda på om det fanns andra som mig som jag kunde prata med. Svaret blev, nej det finns ingen som du.

Thintin var inte helt ensam när hon kraschade. Hon hade en storebror och en pappa som spelat en viktig roll i hennes liv. Men de smällar hon åkt på var inget hon ville dela med någon i familjen. Snarare tvärtom. Hon valde att stänga in allt för sig själv.

– Jag ville skydda min familj. Men om man får en Storasyster utan familjeband så skalar man ju bort alla de barriärerna. Det blir mer fokus på en själv och lättare att prata.


Thintin Strandman grundade Tjejzonen 1998, nu är hon styrelseordförande. Foto: Veronica Kindblad

I mars 1998 föddes Tjejzonen i Thintins lägenhet på Kungsholmen. Thintin har fortfarande kontakt med sin första ”Lillasyster”. En då 15-årig tjej som hon hade stödsamtal med.

I början var det Thintin som skötte samtalen med de tjejer som hörde av sig tills det kom volontärer och avlastade. Då var det telefon som gällde. I dag är det nästan uteslutande chattsamtal på nätet.

Thintin menar att det är en av poängerna med Tjejzonen. Att det är tjejerna själva och deras behov som ska forma sättet man arbetar på. Men nätet innebär också att fler hör av sig.

– Ja, vi möter fler tjejer i dag, mycket på grund av nätet. Men det är lika tung problematik och gör lika mycket ont i hjärtat. Fast det behöver inte bara handla om det tunga. Du kan få en Storasyster under ett år för att prata om allt från skolan till världsproblem.

I chatten kan det till exempel vara de som är så förtvivlade att de skär sig eller att de berättar om övergrepp. Volontärerna på andra sidan tangenterna får möta mycket mörker.

– Vi har byggt en stödstruktur för både Lillasyster och Storasyster med handledning och feedback från de anställda. De ska hålla och inte bära andras problem.

– För det är inte vi som löser problemen. Tjejerna har svaren själva. De är modiga och kloka. Vår uppgift är att lyssna och ibland stödja dem i att höja blicken och våga se framåt.

I dag är är styrelseordförande och är inte inte längre involverad i den dagliga verksamheten men hennes tro på samtalets kraft är orubblig.

– Jag tror att vi alla behöver bli lyssnade på, jag tror att både du och jag och alla vuxna skulle behöva en jour ibland. Vi glömmer det ibland vi vuxna. Värdet av att bli lyssnad på och att man mår bättre efteråt.

Detta är en återpublicering med modifierning, från allas.se.
TEXT: Henrik Högström.

Vill du hjälpa Tjejzonen att hjälpa? Swisha ditt bidrag till 90 02 072 eller bli månadsgivare här. Tack för din gåva! 

 

OM THINTIN STRANDMAN

Ålder: 50 år
Bor: I Åkersberga, Österåker kommun.
Familj: Fästmannen Jonas, bonusbarnen Zoe och Zelie samt hunden Milou.
Gör: Verksamhetsledare på Täby Re:Innovation & Hållbarhetsbutiken Re:unik i Täby. Ett ASF (Arbetsintegrerande Socialt Företag) med fokus på arbetsrehabilitering/arbetsträning och hållbarhet samt styrelseordförande för Tjejzonen.

OM TJEJZONEN

· Ger stöd till alla som identifierar sig som tjejer mellan 10-25 år.
· Kämpar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska ohälsan och utsattheten ska minska.
· Under 2020 genomförde 315 volontärer omkring 9 000 stödsamtal.
· Volontärerna har tystnadslöfte och ingen anmälningsplikt.
· De utbildade volontärerna kallas för ”Storasystrar” och stöttar via chatt, mejl, videosamtal och fysiska möten. De tjejer som stöttas kallas för ”Lillasystrar”.
· Några av volontärerna pratar fler språk än svenska för att kunna stötta tjejer som är nyanlända i Sverige.

 

CITAT FRÅN TJEJZONENS CHATT

”Att prata med min Storasyster har gjort att jag idag känner mig starkare som person och känner att jag även klarar av mera än jag gjorde tidigare.”

”För första gången i mitt liv kändes det som att någon verkligen lyssnade på mig och brydde sig.”

”Jag tror ärligt att du kan ha räddat mitt liv i kväll.”