Kan du trösta dig själv?

Ibland är man glad. Ibland är man ledsen. Ibland är man arg och ibland är man besviken. När man inte mår så bra är det viktigt att ta hand om sig själv. Inte bara genom att koka en kopp te, äta lite polly, sätta på sig ett par varma sockar och se på en fin film. Utan genom att trösta sig själv och säga de sakerna du skulle ha sagt till en kompis i samma situation.

Det är okej, alla gör fel. Det är inte hela världen, det går över. Ta det lugnt, det är inget att oroa sig för. Det är saker jag brukar säga till mig själv när jag känner hur känslorna växer. Det är inte så att ledsamheten, eller vad det nu är för känsla som dominerar, försvinner men jag blir lugn. Det är viktigt att vara lugn när man känner mycket för annars finns det en risk att känslorna tar över och får en att sluta se rationellt på problemet. Försök att andas djupt och trösta dig själv så kanske du får paniken att minska.

Kom ihåg att du är den enda du alltid har – i ur och skur. Ta tillvara på den stora tillgången och lär du hur du bäst kan ta hand om dig själv.