Känslig? Hur coolt som helst ju!

Med jämna mellanrum i livet har jag fått höra samma mening, fast i olika skepnader: ”Vad känslig du är!” Ibland har det sagts i ord, ibland i blickar. Innebörden har då oftast varit negativ. Jag fick den domen över mig redan på dagis, jag har ibland fått den av pojkvänner, jag har fått den i olika sammanhang. Ibland reagerar jag helt enkelt starkt på om något t.ex. gör mig ledsen. Jag läser av min omgivning, vare sig jag vill eller inte. Jag är uppmärksam på stämningar. Jag tycker inte om när något otalt ligger i luften. Och jag vill att folk ska komma överens, på något sätt.

En dag sade en god vän till mig att jag är känslig, men på ett positivt sätt. Jag började tänka: Ja, jag kanske till och med kan vara stolt! Jag har bestämt mig för att sluta skämmas, och acceptera att händelser ibland går djupare in hos mig än hos andra. Att vara känslig är en styrka. Att vara känslig kan vara lika med empati, god förmåga att tolka omgivningen, en fantastisk kreativ förmåga och ett stort hjärta. Jag vill ta tillbaka ordet känslig och göra det till något fint, modigt, coolt!

Jag kan tipsa om en sida för känsliga personer HÄR. Det finns en förkortning, HSP, som står för Highly Sensitive Person. Nu tycker inte jag att man ska behöva ha en massa titlar på sig, som t.ex. HSP, men sidan är ändå bra för att få en större förståelse för sin egen person om man reagerar lite starkare än andra.¨

Bild