Kim skriver om prestationsångest, systerskap och varför man imponerar.

Vår bloggare Kim har författat ett inlägg om hur det kan vara när allt står still och är i full gång samtidigt. För vad är det egentligen som ligger bakom alla prestationskrav som ibland gör att vi människor sitter tysta trots att vi har så mycket att säga?

Innan sommaren (som aldrig kom) började jag blogga här på Tjejzonen. Jag skrev egentligen bara ett par inlägg innan det tog stopp. Det var en massa olika saker som ledde till att det gjorde det och en av anledningarna var prestationsångest.
Jag kunde inte förmå mig att skriva en halv sida ens, för jag oroade mig för vad alla läsare och de andra som skriver här på bloggen skulle tycka.
Det är något speciellt med att prestera för andra tjejer. Det är mycket värre än att prestera för killar tycker jag.

Vi tjejer gör ofta saker för att ”imponera” på killar – sägs det. Men jag upplever att vi också gör massa saker för att ”imponera” på varandra. Vi tjejer är nämligen jättebra på att döma varandra på olika sätt. Vet ni det där sättet som ”tjejer tittar på tjejer”? Det är ett så himla tydligt exempel tycker jag!
Jag känner direkt när jag blir inspanad av en tjej men jag kan missa totalt om en kille gör samma sak. Jag är jättemedveten om hur tjejer i min närhet förhåller sig till mig- och är emot mig och jag bryr mig om det, skitmycket.

Jag undrar varför…
Det måste ju betyda att vi tjejer har makt. För varför skulle vi bry oss om vad någon som är maktlös tycker?
Jag har själv många gånger suttit och kommenterat andra tjejers kläder, hår, sätt att vara, skratt, betyg, humor m.m, så jag vet hur det kan låta och det är verkligen inte snälla ord alltid.
Det är klart vi blir rädda för att bli dömda och bedömda när vi hört själva hur hemskt det kan vara. När det kanske till och med är vi som hittat på ”måttstocken”.

Jag tror också att en anledning till varför vi tjejer är så hårda mot varandra är för att det finns så mycket konkurrens emellan oss, det känns som att det inte finns plats för alla. Vi måste klanka ner på andra för att själva kännas oss bra. Fånig tanke, men i stunden känns det ju ibland rätt, gött och nödvändigt.

Jag tänker att en sak detta beror på är att vi ofta låter killar definiera oss. Vi låter killar bestämma om vi duger eller inte. För visst är det ofta deras uppmärksamhet vi vill åt när vi klankar ner på andra tjejer? Som att deras åsikt är den som räknas och är den rätta. Är du populär bland killarna så är du lyckad och bra, då duger du. Typ så känns det ibland.
Men det stämmer ju inte! Det är skitsnack och det gör mig förbannad, för det är ingen som ska bestämma om jag ”duger” eller inte – förutom jag själv!
Ingen kille (eller tjej för den delen) har rätt att värdera varken mitt utseende, min hjärna eller mitt hjärta. Jag existerar inte för någon annans skull eller på någon annans villkor. Jag är lika mycket värd hur jag än ser ut eller hur bra i skolan/på jobbet jag än är. Jag är lika grym och awesome oavsett vad någon tycker om mig.
(Tror ni jag tänker så jämt? Nej, såklart inte. Men jag försöker!)

Så vad kan vi göra för att förändra detta hårda klimat bland oss tjejer?
Ett förslag är att sluta ”trash-talka” (snacka skit om) andra tjejer. Lyft varandra istället! Beröm andra tjejer öppet. Håll inne med de tråkiga åsikterna du kanske har om någons kläder, frisyr eller skratt. Visa att vi tjejer håller ihop! Vi är grymma, vi kan och vi vill – allt.
Vi låter ingen sätta sig på oss och vi accepterar inte att bli definierade av andra än oss själva.
Det kallas Systerskap och jag kommer att skriva mer om det för det är viktigt. Dels tror jag att vi blir mer omtyckta om vi försöker tänka så och genom att hålla ihop som tjejer. Jag tror också att på det viset kan vi förändra både oss själva och världen.
Det är stora ord jag vet, men ska vi drömma – så ska vi drömma stort!