Knep för att hantera känslorna

Ibland kan det hända att vi känner oss kränkta. Det kan vara små saker som får något inom en att falla samman och brytas ner, om så bara för en sekund. Det är i de stunderna som saker kan hända snabbt och irrationellt. Det kan leda till klartänkande. Det kan ledat till destruktivitet. Klara har skrivit ner tips på att hantera känslorna.

När vi känner oss hotade så reagerar vi med våra djurinstinkter. Man kan säga att vi spelar döda. Larmet går i hjärnan och då kan vi inte styra tankarna som när vi är lugna. Vi stänger av, skyddar oss och det är fullt normalt.

Kanske du har känt så vid ett tillfälle när du har bråkat med en kär vän. Du vill säga så mycket men kan inte i stunden. För du är i obalans. Men efter på kvällen, när du grubblar så kommer du på vad du hade velat säga.

För att hantera våra känslor så är de bra att forska om hur de fungerar. Vad som händer med hjärnan och kroppen. Och hitta knep som får oss att må bra.

Om du någon gång känner ett stort svart moln över dig som väger så tungt att de besvärar din vardag. Tänk då på t.ex. En dörr. Du låser in molnet med flera lås. Sen ser du på dörren. Från högsta vänstra kanten andas du in till nästa kant. Sen andas du ut när du följer dörren ner till nästa hörn.

Skriv ner en plats du trivs som bäst på. Tre saker som gör dig glad. Och känslor du känner i stunden.
Behöver inte vara på papper, kan vara på anteckningarna i mobilen, de du känner dig bekväm med. Och unna dig något för att må bra. Något som är bra för din själ.