Konsten att plugga i Paris del 3

I fredags och igår publicerade vi Hanna Kjellbergs text om att våga kasta sig ut i det okända och resa till Paris för att lära sig franska. Första delen kan du läsa HÄR och den spännande fortsättningen kan du läsa HÄR. I den tredje och sista delen ger Hanna lite tips och råd för den som är sugen på att ge sig ut på äventyr.

Tips när man prövar vingarna:

Boende; Om du som jag inte fixar lägenheten innan du åker ned: Kolla upp ett eller ett par vandrarhem för din första tid där nere. Skriv ned några telefonnummer i en adressbok, och kanske även ett billigt hotell (du hittar dem på internet), så att du om det kniper slipper lägga onödig tid på att virra runt på gatorna.

Försäkringar; Kirra försäkringarna själv. Mamma och pappa kan säkert sånt bra, men du kan också göra det här. Ring upp de som har hand om er hemförsäkring (japp, dina föräldrars gäller för dig om du bor hemma) och säg: ”Hej, jag har just gått ut gymnasiet och har ingen aning om hur såna här saker funkar. Vad för tillägg behöver jag om jag ska plugga utomlands? Och hur gör jag?” Ställ alla dumma frågor du vill. Det är deras jobb att svara på dem J

Skaffa en liten skrivbok; Skriv ned viktiga telefonnummer (mobiler kan försvinna), gärna i samma bok som du har din lilla karta över staden – och har den ett gaturegister och tunnelbanekarta så är du good to rumble. Viktiga telefonnummer: spärrservice för bankomatkort, CSN, mamma, försäkringsbolaget, svenska kyrkan/ambassaden/konsulatet.

Våga! Var inte så rädd för människor.  De flesta människor som traskar runt på jorden är schyssta typer, och man märker ganska snabbt om någon verkligen vill lära känna en eller se insidan på ens underkläder (och även om de har sådana pretentioner behöver det inte betyda att de vill dig illa). Håll huvudet kallt men få inte kalla fötter bara för att någon inte passar in i din vanliga vänmall (min bästis blev en femtioårig engelsk bartender…knappast någon jag hade väntat mig att bli vän med).

Lev! Och slutligen, men kanske viktigast av allt; Lev livet lite. Studier är inte allt, även om de är viktiga, och kan ibland mest vara en ursäkt att komma iväg. Pratar vi om språkstudier så ska du veta att gatan i språkets hemland är minst lika lärorikt som vilken grammatikbok som helst. Försök att klara kraven, men inse samtidigt att det inte är hela världen om du inte får MVG (…na, ja är inte heller särskilt bra på det där, kraven inifrån); minnena, vännerna, och lärdomarna du drar av det vardagliga livet kan vara precis lika viktiga.