Kontroll

Vi har fått in en text som handlar om någonting så hemskt som misshandel, både fysisk och psykisk misshandel är oavsett offer, oavsett ålder eller bakgrund totalt oacceptabelt. Tyvärr är det svårt att hålla reda på alla känslor efter att man varit med om någonting så obehagligt, och om du känner att du vill läsa mer om vad vi skrivit om ämnet så kan du hitta mer HÄR.

Har ni haft sådana stunder när ni tänkt att allt är ok? Allt är stabilt? Och sen helt plötsligt faller marken undan, och allt är helt uppenbart inte ok?

Misshandel handlar alltid om kontroll. Någon som känner sig svag försöker bygga upp sig själv genom att trycka ner, förnedra, skada någon som är svagare. Genom att utöva kontroll. Egentligen handlar nog ganska mycket om kontroll, eller bristen på kontroll… Alla typer av självskadebeteende, och utagerande.

Min första pojkvän misshandlade mig. Det var flera år sedan nu, men det är först nu jag börjat inse hur mycket han kontrollerade mig. På små och stora sett. Hur liten och obetydlig han fick mig att känna mig. Hur dum och meningslös. Jag trodde på något sätt fortfarande att min situation var annorlunda, att hans motiv var unika.

Det är så oerhört jobbigt att nysta upp den skammen, men det är även befriande. Att släppa in andra i allt det han gjorde mot mig och säga, jag lät honom göra det. Jag gav honom tillåtelse. men det gör det inte ok, det gör det inte till mitt fel. Och jag vet bättre nu.

tumblr_mk5njx9ril1s7ibawo1_500

Bild