Kraften i att bestämma själv.

Känner ni er styrda av någonting? Vår nya bloggerska Erika har formulerat en text där hon delar sina erfarenheter av påverkan. För visst säger de små valen varje dag mycket om oss som personer? Visst kan beslutet att bära en viss typ av kläder, gå en viss väg till skolan eller studera en viss utbildning inte bara säga något om ens intressen? Det kan också säga något om ens förmåga att välja, och tänka, själv.

Jag har en sak på mitt hjärta. Kraften i att bestämma själv.

Såhär, tänk dig in i en situation: du är i en affär och provar en tröja som du tycker är fin. Den sitter bra och du känner dig nöjd, du vänder dig om till din kompis och frågar: vad tycker du? Din kompis svarar med orden: du kanske kunde prova en annan tröja..
Modet sjunker och tröjan åker av. Instinktivt har du redan bestämt dig för att inte köpa den. Vad hände?

Jag tror att, i dagens samhälle, så har rädslan för att inte bli accepterad överstigit någon sorts gräns. Borde jag, som exempel, inte kunna gå in i en affär, vilken jag än vill, och köpa vilken tröja jag än vill? Borde jag inte kunna få gå klädd så som jag känner att jag vill i ett land med yttrandefrihet och religionsfrihet, inga regler för hur jag ska se ut eller lagar för hur jag inte ska se ut?

Ändå känns det ibland som en omöjlighet.

Om vi ska fortsätta med samma exempel. Mode. Vad är det? Ett gäng människor som har samma åsikt angående en klädstil, de kör hårt på den, andra kopierar efter för att de vill likna de högt uppsatta människornas klädval och vips så har vi en trendsättande cirkel. Vad händer med de tjejer som inte gillar stilen? De som inte vill följa modet? Jo, pressen ifrån alla oskrivna regler i klädvärlden, alla normer som följer efter, vart man än kollar, stirrar en i nacken.
Men då undrar jag, varför uppstår pressen? Är det för att vi idag har ett så enormt behov av att tillhöra en grupp, känna tillhörighet och att få vara inkluderande?

Det Är viktigt att känna tillhörighet och att få bekräftelse, det behöver varje mänsklig varelse. Men när det går till överdrift, när jag inte får utrymme att vara mig själv, då tror jag att man har låtit för mycket makt över en själv glida över till andra.

Din beslutsamhet och din vilja att bestämma är nödvändig för att du ska känna dig som en egen individ. Den behövs i alla livsskeenden. Varje dag. Ibland utsätts den för tyngre tryck som när man ska välja livspartner eller när man ska flytta, men den behövs alltid. Jag känner ett sånt sjukt stort behov av att skrika ut till alla er fenomenalt underbara tjejer att eran vilja är viktig! Allt vad ni känner och tänker är Viktigt! Det spelar roll vad ni vill och hur era inställningar ser ut!

Var inte rädd för att bestämma över dina val. Dina val blir dina framsteg och dina misslyckanden. Det blir ditt liv och din lycka!
Vill du köpa tröjan? – KÖP! Du är vacker i det du trivs med. Glöm inte bort att du faktiskt är viktigast i ditt liv.