Kränkningar på nätet

Jag vet inte om ni hängt med på vad som hänt hos storbloggerskan Kenza de senaste dagarna? För någon vecka sen skrev hon om en läsare som förföljer henne med elaka kommentarer. Kommentarer av karaktären; ”Fan vilken ful tröja”,  ”Fula kläder du har”, ”Pinsamt att ha rött läppstift när man går ut”. Och så vidare. Tillslut fick Kenza nog och skrev ett inlägg om tjejen, som under lång tid lämnat såna här kommentarer, ibland flera gånger om dagen. I sitt inlägg publicerade hon också tjejens IP-adress, vilket nu resulterat i en polisanmälan. Tjejen som lämnat de elaka kommentarerna har polisanmält Kenza för att hon ”känner sig kränkt” för att Kenza ”hängt ut” henne. Eh?!

Är det bara jag som tycker att det här är helt knäppt?! Kenza hade kunnat skriva betydligt otrevligare saker än det här om sin stalker utan att det skulle hålla i en rättegång. Att hon publicerade IP-adressen först, innan hon suddade den, kan väl knappast spela någon roll? När man går in och kommenterar någons blogg på det sättet Jannica gjort, ifrån sin egen eller sin pojkväns dator, tycker jag att man förbrukat rätten till någon slags anonymitet. Det är stor skillnad mellan att lämna en taskig kommentar en gång och att tvångsmässigt förfölja någon med elakheter. Jag förstår inte riktigt hur man är funtad då man formulerar hot eller kränkningar på nätet och sen blir förvånad och ”känner sig kränkt” då personen hotet eller kränkningarna är riktade mot lyckas ta reda på vem man är. Det är inte särskilt svårt att spåra någon med hjälp av en privat IP-adress. Och det är ju just av den här anledningen som det är bra. Eftersom det gör det svårare för människor att hota eller kränka någon på internet anonymt.

För det är faktiskt inte okej att kalla någon ”ful” och skriva att personen har ”fula kläder” varje dag. Oavsett hur känd personen är. Jag tycker det luktar väldigt mycket avundsjuka här.

Vad tycker ni om elaka kommentarer i bloggar?