Krazee Grandma

Namn: Monica Masuda   
Artistnamn: Krazee Grandma
Ålder: 70 år
Motto: ”Peace of mind and a good heart!/Dalai Lama/”

Det är fredagskväll och gatorna är fyllda med glädje. Jag och mina vänner har valt att spendera kvällen på ett jam (ett dans event).

Vi går in till Solna-hallen. Musiken pumpar från den stora salen och dämpas ut mot hallen. Då vi går upp för trappan möter jag B-girl Krazee Grandma. Hon är 70 år och dansar som om livet inte hade någon gräns. Stolt visar hon upp sig; beviset på att alla kan om de bara vill.

Sedan mitt första möte med Krazee Grandma har jag velat skriva den här intervjun. Jag kontaktade henne för att nyfiket få veta mer. Vem är hon? Hur länge har hon dansat?

”Breaking har jag hållit på med i c:a 10 år. Dessförinnan prövade jag discojazz och jazzfunk och hiphop, med det var breakingen som verkligen fick mig fast.”

Monica Masuda (ak. Krazee Grandma) började dansa för att hon ville testa.

”Jag tycker att varje människa, oberoende av ålder, ska våga pröva det som verkar intressant. Om man sen älskar det man gör så har man en energikälla i sitt liv.”

Monica jobbar med trädgårdsarbete, översättningsuppdrag på engelska, ryska och japanska. Hon är en frisk, glad person med ett gott hjärta. Genom dansen har hon träffat många vänner.

”Den gemenskap jag känner med andra breakare är något alldeles speciellt!”

Det är lätt att förstå vad hon menar. Alla kommer dit för att vara sig själva och visa upp sina förmågor. Ingen alkohol, bara nöje och vänskap.

”Dans är rörelse med känsla. Känslan och energin kommer från musiken och vad som är i dig. Och breaking är nog en av de mest personliga dansformer som finns – Not being yourself then who are you?/ Poe One – och den positiva känsloexplosion som uppstår när det stämmer i dansen, det är något så frigörande och – helande! Sedan jag började breaka har jag blivit lyckligare och mer harmonisk.”

Krazee Grandma har rest, tävlat och njutit av livet som dansare.

”Jag åker gärna till olika jam utomlands för att få inspiration, och det har också hänt att jag fått visa upp mig i olika sammanhang. Då har jag helt enkelt freestylat. Det spelar ingen roll om det är en stor scen, som det var i Seoul, eller något mer blygsamt. När jag hör musiken är det bara den jag bryr mig om. Strålkastarna gör ju att man ändå är blind som en nyfödd råtta om man ska försöka titta på publiken, så den stör inte…”

Jag blir nyfiken på hur folk reagerar; en 70årig B-girl?

”Mycket positivt! Några månader efter ett jam kommer en halvliten kille fram till mig och säger – Jag såg dig på Lava. Du var grym!”

”Grejen är ju att jag inte går på jam för att se vad ungdomarna gör. Jag går dit för att breaka och ha kul, vara delaktig.”

Hon har en bred musiksmak, allt från breakbeat till klassiskt.

”Jag lyssnar på allt möjligt som har känsla och hjärta och inte är så där meningslöst kommersiellt. Jag kan lyssna på klassisk musik med stor behållning; äkta folkmusik från Japan och Mongoliet; så njuter jag av elastiska breakbeats… allt beror ju också mycket på situationen.”

Krazee Grandma är 70 år men känner sig som ”hälften”. På vardagen kopplar hon av hemma med sina sugar gliders (flygande ekorrar). Helgerna tillbringar hon på jam, där jag ofta får syn på henne och tänker: Så pigg och modig vill jag vara när jag fyller 70.