Lär dig hantera stress

Del 2: Stresshantering

Enligt Statens folkhälsoinstitut (som utreder svenska folkets hälsa)är unga tjejer mest stressade. De har ont i huvudet och magen, svårt att sova och känner sig pressade av såväl skolans krav som deras egna. Men vad är stress och vad beror det på? Och framförallt, hur hanterar man den? Läs fortsättningen på vår serie om stress är på bloggen! Missade du gårdagens inlägg? Klicka här!

När man hanterar stress kallas det för coping. Man kan använda sig av antingen problemfokuserad eller känslomässigtorienterad coping. Det är två olika metoder där man måste tänka till för att kunna reda ut och sortera antingen sina problem eller sina känslor kring problemet.

En problemfokuserad coping går ut på att man försöker identifiera problemet som gör en stressad för att sedan lägga upp en plan på hur man kan lösa det. Den här typen av stresshantering ska tillämpas på situationer som går att påverka, som när man har mycket i skolan. Hur gör man? Sätt dig ner och skriv en lista på de sakerna som gör dig stressad och rangordna sedan efter vad som känns viktigast att lösa. Genom att bryta ner den stora stressklumpen i mindre bitar blir den lättare att bära på.

Den andra metoden kallas för känslomässigtorienterad coping och ska användas när ens känslor är orsaken till stress. Kanske har du inte så mycket i skolan eller på träningen. Men när du tvingar dig själv att vara bäst i allt hela tiden så känns det omöjligt och nattsvart, speciellt när du känner att du samtidigt måste vara snygg, smal och social med dina vänner. Metoden går ut på att du tar i tu med dina tankar och känslor. Hur gör man? Börja med att försöka se på saken ur ett annat perspektiv: varför är det så viktigt och vad är det värsta som kan hända? Tänk positivt: du gör ditt bästa och det är det enda som är viktigt. Försök skapa realistiska förväntningar: är kraven du ställer på dig själv rimliga och mår du bra av det? Vad kan du klara av samtidigt som du inte stressar ihjäl dig? Andra bra verktyg är att skratta, ta en promenad i fin natur och göra yoga eller avslappningsövningar.

Brukar du ignorera ett problem? Det kallas för känslofixerad coping. Det kan fungera på kort sikt, exempelvis när du måste fokusera på ett problem som måste lösas snabbare än ett annat, men på lång sikt leder det till en omskrivning av sanningen och att varken problemet eller känslorna bearbetas. I folkmun kallar man det för att ”sopa under mattan” och det är en väldigt vanlig typ av stresshantering.

Andra tips:

– Unna dig en lugn kväll. Koka en kopp te, ät choklad och titta på något du tycker är bra.

– Skriv upp problemen, formulera känslorna. Då är det lättare att veta vilka problem som faktiskt finns (flera prov nästa vecka) och vilka du själv har skapat (måste ha MVG i allt).

– Kom ihåg att tänka snälla saker om dig själv, det är lättare att klara av saker om du tror på dig själv.

– Kroppen behöver alltid mat och sömn, men framförallt när det är stressad. Se till att sova och strunta aldrig i att äta!

Belöna dig själv om du klarar av det du har bestämt dig för och om du inte gör det, svara på frågan: Vad sjutton gör det om tusen år?