Lär känna dig själv!

”Hur ska man kunna ha en bra självkänsla utan att känna sig själv?” Så skrev jag i min tankebok när jag var arton år. Då studsade mitt humör upp och ner. Jag tyckte själv att jag var en otroligt jobbig person att leva i. Tänk om man hade kunnat få en paus ifrån sig själv ibland! Det har gått fyra år sedan dess. Under den tiden har jag hunnit flytta hemifrån, studera, skaffa pojkvän, resa utomlands och återvända till studierna. Jag har satt upp mål för hur man ”borde vara” som bra kompis, flickvän, dotter och elev och bara varit nöjd om jag levt upp till kraven. Jag har skrattat och gråtit. Varit barnslig, mogen, gapig, och blyg. Jag har varit stolt när jag fått beröm men skämts så snart jag inte blivit bekräftad.

Så, för några veckor sedan, hände det något. Jag tittade mig i spegeln och tyckte att jag såg äldre ut. Mognare. Jag ställde mig på vågen, ryckte på axlarna och sa: ”Tja, två kilo Sara mer i världen mår ingen dåligt av.” Jag kände ända ner i magen att jag är bra som jag är. Och hur är det då? Pratig, ambitiös, förvirrad, stark och omtänksam. Bara Sara helt enkelt. Äntligen känner jag mig själv igen! Äntligen har jag någonting att bygga min självkänsla på. För hur många självhjälpsböcker man än läser. Hur många gånger man än upprepar mantrat ”jag är värdefull”, kan man inte bygga en självkänsla kring en person man inte ens känner.

Därför är mitt råd: Ta dig tid att lära känna dig själv så som du lär känna en ny människa. Ställ frågor till dig själv. Spendera tid ensam, utan böcker, filmer eller andra distraktioner. Ge dig själv tid. Det är en otroligt skönt att tycka om den personen man tillbringar mest tid med av alla i hela världen. Sig själv!