Leka tre

”Tjejer kan inte leka tre” sa många vuxna när jag var liten. Känner ni igen det? Argumentet de vuxna använde var att ”tjejer är så taskiga mot varandra”. Man kan istället leka två och två. Det är bra. Eller, är det verkligen det?

Alltså, jag är ingen barnexpert, men jag tror så här. Killar kan inte heller leka tre, när de är små. Jag tror att barn överhuvudtaget har svårt att leka tre eller flera stycken åt gången av den enkla anledningen att barn ofta är väldigt egensinniga. De vill få sin egen vilja igenom och det är svårare att få sin vilja igenom när man är tre eller fyra som ska få vara med och bestämma. Jag tror att det här med att tjejer inte kan leka tre är en myt.

Men varför bråkar äldre tjejer som hänger i gäng så mycket då? Hur kan det vara en myt om det faktiskt är så? Har man fått höra i heeela sitt liv att man inte kan ”leka tre” är det kanske inte så konstigt att man själv upplever att det är så. Jag tror att vi påverkas mycket mer av vad vuxna säger då vi är små än man kanske kan tro. Hur vi uppfattar oss själva beror ju delvis på hur vi hela våra liv fått höra att vi ”är”, av mamma och pappa, syskon, släktingar, vänner till familjen, lärare, fotbollstränare. Tjejer är inte elakare än killar.

Och tjejer kan visst leka tre – om vi vill det!