Lite spartips till den fattiga studenten från Marja

Jag har alltid varit sparsam av mig och för mig är det viktigt att alltid ha bra koll över min ekonomiska situation, och att ha en buffert om nu något oförutsett skulle hända. Jag är därför väldigt sugen på att höra om ni har några bra tips när det kommer till ekonomi! Det kan handla om att tjäna pengar eller om att spara. Jag har i varje fall några tankar och tips, en del med inspiration från ”Economista” (Isabella Löwengrips och Pingis Hadenius företag) .

– Köp inte kläder bara för att de är billiga eller på rabatt. Ett dyrare plagg som införskaffats med tanke och som används många gånger, är ju faktiskt billigare i längden, än ett billigt klädesplagg som bara används ett par gånger.

-Försök att skaffa passiva inkomster, det vill säga pengar som bara kommer och som man inte behöver jobba för. Det kan handla om att spara i fonder eller liknande. Fonder måste man ju tänka på kommer med en risk, även om fonder generellt går upp i värde. Ett sparkonto med ränta är annars ett säkert tips! Själv sparar jag i SBAB som vad jag vet har den högsta bankräntan för liknande villkor (insättningsgarantin, pengar fråntas ut nät man vill etc). Kontot är dessutom gratis.

– Jag drar ner på dyra matkostnader, och väljer gärna billiga alternativ (men gärna ekologiskt). Jag äter inte dyra luncher varje dag.

– Jag drar ner på onödiga utgifter såsom många tv-kanaler, eller inköp av tidningar exempelvis. Jag köper inte heller böcker, utan lånar hellre på biblioteket. Om du bor i Stockholm är det dessutom värt att tänka på att ett 90-dagars busskort är billigare i längden än ett 30 dagars kort. Det kan vara värt att köpa/spara till ett sådant kort (samma sak gäller många andra tjänster såsom gymkort).

– Ett tips som jag tyvärr sällan utnyttjar är att sälja saker man inte använder längre. Det kan vara kläder, möbler, ett gammalt instrument eller böcker.