Lite trött bara…

Evie är en av många som lider av sömnsvårigheter. Det är ett vanligt, men så himla jobbigt problem. Här är hennes tankar:

Den här veckan har jag varit trött. Sådär trött att när folk frågar mig hur jag mår och jag svarar ”Bra, lite trött bara” så sveper det något oroligt över deras blockar och så utbrister de ”Ja! Du ser trött ut!”. Vad ska man säga till det liksom? Problemet är tudelat: dels går jag och lägger mig försent, dels kan jag inte somna. Det är inte ett nytt problem, jag har haft sömnproblem jag inte kan minnas. Det är som att jag inte vet hur man somnar, och måste lära mig på nytt varje natt. Nästan.

Desto äldre jag blir, desto svårare är det att fungera utan sömn (inte för att jag är särskilt gammal…). Ändå fungerar jag ganska bra, det är nästan bäst att inte sova alls eller bara sova en timme om man ska upp och jobba dagen efter, sover jag fyra timmar bara blir jag helt förstörd. Men jag har klarat av att jobba från 9 på morgonen till halv tio på kvällen utan någon sömn alls. Jag tror till och med jag tog en timmes promenad hem. Men sen skakade jag som ett asplöv och orkade inte äta innan jag föll i sängen, och somnade inte då heller.

Det är väl det som är det jobbigaste, att hur trött man än är somnar man inte. Och det är något människor som inte har samma problem inte fattar, att för att jag inte sov i natt betyder det inte att jag kommer sova nästa natt, eller natten efter det. Hur trött jag är har ingen som helst inverkan på hur lätt det är att somna. Det har att göra med stress, och tankens virrvarr, oförmågan att släppa taget om sinnet.

Har ni något bra tips på hur man kan somna när man har svårt att sova?