Liten lort

Vissa dagar känner jag mig så oerhört nere. Jag vill krypa ner i sängen och liksom gå i ide. Jag vill att någon ska ta hand om mig och säga att allting kommer att ordna sig. Att någon gör att allt som är jobbigt försvinner. Jag känner mig så liten dessa dagar. Som att jag inte kommer att klara av någonting alls. När jag tänker i dessa helt oresonliga banor kan det hända att jag för en sekund tappar fokus på hur synd det är om mig och påminns om något som jag läst och hört från boken Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren. Någonstans inom mig så vet jag att mina tankar förråder mig så jag vänder alltså min uppmärksamhet lite mot ljusare breddgrader- om så för ett ögonblick. Jag hör när Lillebror Skorpan får förstå av sin storebror Jonatan att vissa saker måste man göra för att inte bara vara en liten lort. Detta kan vara bra att tänka på om man känner att allting bara går emot en. Man måste ibland göra jobbiga saker och allting går inte alltid ens väg men det är bara att kämpa på och ta nya tag. För man vill ju inte vara en liten lort.

Som tur är så är dessa dagar inte många nu för tiden och det är hoppfullt i sig. Faktum är ju att ingenting är statiskt- allting är i ständig förändring. Det betyder att ingen känsla – hur svår och jobbig den än kan kännas – varar för evigt. Allting förändras. Med Jonatans ord i minnet kan jag skynda på förändringen och snabbare ta mig samman och samla ihop mitt hjärta så att det blir mer hoppfullt igen och så gå vidare.

Man får tycka synd om sig själv- det måste man få göra– däremot så ska man inte stanna i den känslan så länge att den helt tar över. Stå emot de där negativa tankarna som inte är ett dugg konstruktiva – gör det som om ditt liv hängde på det. Faktum är att det ju inte är någon större överdrift eftersom det ju gäller just ditt liv – vill du ge upp eller vågar och orkar du lite till. Jag menar att du måste våga och du måste orka. Det är nämligen oerhört värdefullt att ha sådana människor i världen. De som orkat och vågat även när det har verkat nästan omöjligt jobbigt.

Nej någon liten lort har i alla fall inte jag någon lust att vara – inte någon längre tid i alla fall. Att ha ett hjärta fullt av mod, hopp, medkänsla (det gäller ju även med sig själv) och tillförsikt det verkar mycket bättre tycker jag.