Liten text om att vara skadad

Sara har skrivit en text om sina erfarenheter av att någonting går snett. Är ni duktiga på någon sport och vad är i så fall era erfarenheter? Kommentera gärna!

Nu var det längesedan jag skrev ett inlägg här på tjejkraft. Det har varit svårt att hitta något i min vardag som kunnat inspirera andra. Ändå har livet inte varit utan utmaningar. I juli 2012 landade jag snett på en gymnastikuppvisning. På en millisekund förbyttes mitt inre jubel över att ha genomfört volten till ett tyst skrik. Under den millisekunden gick mitt korsband av.

Varje år drabbas 6000 personer i Sverige av en korsbandsskada. De flesta är 15-25 år och väldigt många unga, idrottande tjejer. Det tar minst ett, oftast 1,5 år från skadetillfället till att man kan återuppta träningen igen. På den tiden händer mycket. Både i livet, kroppen, hjärnan och laget. Skadan kan bli slutet på en karriär. Jag hade på sätt och vis tur. Jag är 24 år och har lagt min karriär bakom mig. Jag tränar och tävlar för min egen skull och har inga höga ambitioner. Ändå vill jag tillbaka igen. Ska tillbaka! För jag tror att det är viktigt att inte låta ett fall bestämma när det är dags att sluta. Under 6 månaders tid har jag kämpat med tråkig rehab men ändå gått på varje träning. Jag har dessutom provat på nya träningsformer och upptäckt att jag tycker om dem. Mina arm och magmuskler har vuxit och kanske även min självkänsla. Världen gick inte under för att jag inte var bäst. Mina lagkamrater applåderade lika mycket för första kullerbyttan som för dubbel volt med halvskruv.

Nu är jag nyopererad och kämpar med den smärtsammaste processen i läkningen. Ändå känns det bättre än på länge. Nu går det nerför. Varje plågsam övning, varje tråkig dag, är ett steg närmare målet. För hur det än är så är det inte vilka förutsättningar vi har som räknas, utan vad vi gör med dem. Tillslut är det den som kämpat bäst som är starkast!

Om någon har frågor om korsbandsskador, eller själv är skadad och vill ha pepp på vägn, så går det bra att maila amanda.malmquist@tjejzonen.se så svarar jag 🙂