Många tjejfrågor på nätet idag

Det började med en artikel i Aftonbladen som Ann Charlott Alstadt skrev, Den blåsta generationen. Den gav upphov till en stor debatt, Blondinbella och Elin Kling gav svar på tal och ännu fler slöt sig till Alstadts mening. Enligt min mening är artikeln framfötallt urdum. Hur kan man klanka ner på två så duktig och framgångsrika tjejer bara för att dem inte gör det på samma sätt som tidigare generationer kvinnor gjorde det? Vi behöver inte strejka och demonstrera – vi kan skapa debatt på andra sätt. Jag tycker också att det är dåligt att se ner på tjejer som ”jobbar med sin hobby”, varför skulle man välja ett ”skitjobb” om man fick chansen att göra något roligare?

Jag kan trots det se något i den här debatten som jag länge tänkt på och som faktiskt är en av anledningarna till att vi skapade Tjejkraft. Det är den fantastiska men orealistiska meningen ”Du kan om du vill”. Till att börja med har inte alla tjejer samma förutsättningar som Isabella, det är inte bara viljan som saknas i receptet till framgång. Jag tänker rent spontant på tjejerna som behöver hoppa förmiddagen i skolan för att hjälpa sina packade föräldrar, de som är så otrygga hemma att de är vakna på nätterna och sover på toaletten i skolan och de som är mobbade och hellre spenderar en dag på en parkbänk eller på en buss än sätter sin fot i skolan. Hos dem är det mer än viljan som saknas. För det andra är det inte alla som vill. Alla drömmer inte om att driva fem företag som omsätter miljarder, många är nöjda med ett trevligt jobb som ger pengar nog att man klarar sig och inte behöver oroa sig. Det är inget fult och misslyckat i att inte vilja ”göra karriär”. Och slutligen tror jag att de framgångsrika storbloggarna är ännu en faktor som man kan lägga till ekvationen ”stress, komplex och självkänlsa”. De är svårt att sitta hemma på sin kammare i urtvättade kläder och ljummen gorby och inte jämföra sig med storbloggaren i märkeskläder som exakt-precis-just nu sitter på en fin uteservering med champagne och färska skaldjur.

Det för mig in på nästa fråga, nämligen den som Egonias blogg handlar om just nu. En tjej som lider av anorexi har vänt sig till Egoina eftersom hon enligt tjejen är den enda riktiga och verkliga tjejen i bloggvärlden. Hon skriver:

Min bild av hur en snygg kvinna ska se ut är helt sjukt, jag tycker att Kissie ser fet ut på för- och efterbilder hon har tagit. Hur hon ser ut nu och för bara 1 år sen, den tjejen har aldrig varit tjock och nu tycker jag att hon ser ut att ha varit det, detta på grund av all vikt det tjats om i bloggvärlden. Jag har ätstörningar nu, jag vill inte att mina lår ska gå ihop, jag vill inte ha en putmage, jag vill inte ha tjocka armar. (…) jag önskar att jag en dag ska få ditt självförtroende om vikt, och snälla, kan du inte säga att dina lår går ihop? För min skull, även om dom kanske inte gör det?

För att visa för henne och alla andra tjejer som inte tror att de kan vara lyckliga utan luft mellan låren har över 300 tjejer med Egoina i ledningen tagit kort på sina vanliga fina lår, långa som korta, tjocka som normala och mulliga som smala, och lagt upp på bloggen. Vilken underbar grej! Tjejkraft skickar allt pepp vi kan till er.

Och så till det sista som hänt på nätet i helgen. Alexandra som bloggar under namnet Kissie trillade ihop på stan och var tvungen att spendera natten på sjukhus. 100-tals personer har i 1000-tals kommentarer bönat, bett, skällt och önskat att hon ska sluta banta och börja äta. Det är inte en frisk kropp vi ser på hennes bilder och det bevisades när den inte orkade mer. Alexandra säger att det inte beror på bantning eller vikt utan stress, men en frisk och stark kropp klarar av stress. Jag hörde någon säga: Jag är en 28årig, ensamstående tvåbarnsmamma som jobbar och pluggar juridik, jag är stressad hela tiden men har aldrig trillat ihop. Alexandra säger också att hon inte är sjuk och att hon äter (men bara ett visst antal kalorier), men man kan fortfarande ha en ätstörning trots att man äter. Det som avgör är framförallt vilken inställning man har till mat och kropp men också vilket bmi man har. Man kan inte tvinga någon att bli frisk men jag hoppas att Alexandra snart inser att hon beter sig sjukligt och att livet handlar om så mycket mer än vikt och träning – både för sin egen och sina hundratusentals läsares skull.

Vad säger ni om tjejfrågorna som debatterna på nätet har handlat om de senaste dagarna?