Människan är ett mirakel!

Sara har sktivit en text som peppade oss på Tjejzonen otroligt mycket. Den handlar om vad allt vi kan göra, alla möjligheter vi har och allt vi kan lära oss.

Tänk så mycket vi kan lära oss. Tänk att vi kan förändras. Tänk att vi är oss själva, men ändå så många personer, på en och samma gång. Fascinerande! Fast lite skrämmande. Det hade varit så mycket lättare om allt var svart och vitt. Om vi levde i mumindalen där hemuler alltid är hemuler (stressade men handlingskraftiga ordningsmänniskor) och alla förändringar skedde inom rimliga gränser. Även om vi, tack och lov, inte lever i en mumindal kan det ibland vara skönt att skapa sig en identitet. Är det inte det vi ständigt försöker när vi går in för en kultur? Människor engagerar sig i religion, idrott, yoga, pelargoner, tuffa gäng och andra aktiviteter som ger dem den där stämpeln. Du är en hemul, du är en yogi, du är en skitunge. Varsågod – här är regelboken. Lev din roll och lev den bra!

I sagornas värld är det lätt att leka med karaktärer. Det är fler än Tove Jansson (mumintrollen) som utnyttjat typiska roller i sina berättelser. I Guldkompassen låter Philip Pullman människans själ vandra vid sidan om sin människa i form av ett djur. Det är en lockande lek med personligheter. Böckerna (och sedan filmen) skapade många diskussioner i min vänskapskrets. ”Vilket djur skulle du vara?”. Jag älskade den frågan. Vilket djur, vilket träd, vilket väder, vilken sång… det finns oändligt många lekar och spel på temat. Tänk så skönt om man kan knäcka koden. Upptäcka hur ens daimon (själ) ser ut och sedan veta hur man ska handla. En katt är ju alltid på ett visst sätt, en hund på ett annat. Bara människan lär om. Bara människan förändras. Bara människan har fler sidor än hon själv förstår.

Så lilla, komplicerade människa. Leta efter likheter om du vill. Lek att du är en fågel. Känn dig som en riktig fotbollsspelare. Kalla dig för en ohjälplig drömmare. Men glöm aldrig bort att du egentligen är en människa. Ingen annan kan tala om för dig hur du är. Det vet du inte ens själv. För hur det än är, kommer inte alltid att vara. Allt förändras!