Marja: Om bilder och sociala medier

Ibland blir jag bara så trött på alla retuscherade, supersmala människor som visas på all reklam. På TV, på bussen, tunnelbanan, när man är ute och går, tidningar, och för att inte tala om alla skyltdockor. Visst kanske några få av dom ser ut så naturligt, men då är det verkligen några få. Varför är det då så många som strävar efter att se ut på detta sätt?

På sociala medier visas oftas enbart de utvalda (oftast med filter) bilderna, som dessutom ofta ger en skev bild på hur folks liv ser ut. Utifrån instagram och facebook skulle jag kunna tro att livet för de flesta är en dans på rosor med ständiga resor, läckra middagar och underbara lata dagar i skimrande solsken. För inte väljer i varje fall jag att visa min tråkiga hemmakväll när jag sitter hemma ensam en fredag, eller när jag ser på samma film jag sett minst 150 gånger förut (ej en underdrift, det finns en sådan film, jag lovar), när jag slänger i mig något som ska likna lunch framför datorn på jobbet, eller min svullna mage som titt som tätt bråkar med mig och som får mig att känna mig så obekväm i min egen kropp. Förän idag vill säga. Idag kan jag visa er det sistnämnda (och om ni vill kan jag visa er de övriga situationera med). Och nej, jag är inte gravid, bara svullen. Så tänk på att sociala medier allt som oftast ger en förskönad bild, och det vill jag inte bidra till, även om jag kanske hittills tror att jag har gjort just det.

Jag såg för någon månad sedan en bild på en kvinna som ville göra något liknande, som visade en klassisk ”instagrambild” på sig själv, där hon såg smal och vältränad ut. Under den visade hon en bild på sig själv, där hon inte spännde sig och inte posade framför kameran. Det vill säga en ”inte-så-klassisk-instagrambild”. Jag har alltså gjort just detta. För att visa att de absolut flesta av oss väljer vad vi vill delge vår omvärld med, vilket enbart är en liten (och förskönad) del av sanningen. Och att bara få ta del utav den lilla delen av sanningen, det kan ge den allra hårdaste personen prestationsångest.

 

dsc_4649_537a4f9fe087c346d5262c39 img_3957_537a4fa49606ee1eb741051c