MÅSTE man dricka?

I Sverige har vi en alkoholkultur, ett sätt ett se på alkohol som är lite speciellt om man jämför med andra kulturer som tex. Frankrike och Italien. I dessa länder är alkohol en del av vardagen, man dricker ofta vin till den dagliga middagen. Därför så är relationen till alkohol mycket mer avslappnad än här i Sverige. Alkoholen är avdramatiserad. Här i Sverige så är alkohol väldigt relaterad till festliga tillfällen och ett speciellt socialt sammanhang, därför är också alkohol mer ”speciell” och laddad än i en del andra länder. Man kan bemötas med motstånd när man på en fest eller middag tackar nej till alkohol, man kan försökas övertalas att dricka eller så måste man ha ett speciellt skäl till att man inte dricker. I Italien så är att tacka nej till alkohol lika avdramatiserat som att man tackar nej till läsk och istället vill ha vatten till maten.

Tyvärr så leder det här ofta till att man blir övertalad att dricka fast man inte vill och kanske avstår att gå till en fest bara för att man inte vill dricka, vilket är jättesynd.

Inom olika grupper så ser också relationen till alkoholen olika ut. I olika familjer kan det till exempel se helt olika ut, eller i olika kompisgrupper. I vissa familjer kan föräldrarna ta ett glas vin med sin 18-åriga tonåring och i andra så har barnen aldrig ens sett sina föräldrar ta en öl eller ett glas vin. Hur föräldrarna ser på alkohol och vilken inställning de har formar barnens syn på den vilket formar deras alkoholvanor.

Vad vill jag då säga med detta? Jo, att du själv ska veta att det är okej att säga nej till alkohol. Trots att de flesta du känner har lärt sig genom sina föräldrar och den kultur vi har i Sverige att man i princip ”SKA” dricka när det bjuds på alkohol eller när andra dricker. Du ska säga nej om du inte vill trots att du bemöts av motstånd och trugas att dricka. Om du råkar ut för det, tänk då på att det här att man ska dricka om alla andra dricker bara är något som vi fått för oss i Sverige, och att det egentligen är helt okej och väldigt bra av dig att följa din egen vilja. Våga stå på dig när du inte vill dricka.