Media styr synen på våra kroppar – är det rätt?

Varför är alla modeller smala? Varför skriver alla tidningar om bantning och träning? Varför får vi intrycket att alla människor vill vara smala?

Jag är tjej och hela mitt liv har alla runt mig pratat om vikt, och framför allt om att gå ner i vikt. Min mamma, mina kompisar, min syster… varför är det så? Vem har bestämt att det är bra att vara smal? Och kanske ännu mer intressant, att det är dåligt och fult att vara ”tjock”? Javisst, är det inte hälsosamt att ha alltför mycket fett på kroppen, man kan utveckla många följdsjukdomar, typ högt blodtryck, men de flesta är inte alls i riskzonen för det. De flesta är helt normala och oroar sig ändå för att vara för tjocka.

I andra tider och kulturer har inte den nu eftertraktade slankheten inte alltid varit så åtråvärd, i vissa fall har det till och med varit tvärtom. Att man var kraftig utstrålade ekonomisk rikedom, man hade råd att äta. Var man smal däremot innebar det oftast att man inte hade råd att äta sig mätt. Så varför ser det ut så här under 2000-talets Sverige när väldigt få måste gå hungriga?

En del av det svaret är väldigt enkelt – det som vi lärt oss är vackert, det tycker vi är vackert. Och vilka är det som år 2010 ”lär” oss vad som är vackert då? Jo, det är faktiskt till stor del tidningar, H&M-kataloger, reklam på TV, filmer – alltså olika medier. Det är de som förmedlar alla dessa bilder på perfekta, jättesmala människor. Vi ser dem från det att vi är små och lär oss att det är så ”man ska se ut”.

Vad är det som gör att media förmedlar just det idealet?  Det kunde lika gärna vara som på 1600-talet när storväxta, frodiga kvinnor ansågs vackrast. Eller som på 1920-talet när kvinnoidealet var smalt byggd, rak och pojkaktig.

Varför är idealet ”smal” nu? Svaret är inte enkelt. Det finns väldigt många olika faktorer som styr vad som anses vackert ”just nu” – allt från mode, trender inom massa olika områden i samhället, och politik. Vad man pratar om just nu kan man säga.

Men det är viktigt att tänka på att det som är vackert och är ett ideal just nu kan ändra sig när som helst. Precis så som det ändrat sig många gånger förut genom tiderna.

Så varför ska vi sitta och titta i senaste H&M-katalogen och tänka – ”så där skulle jag också vilja se ut”. Istället kanske vi borde tänka: ”stackars den där tjejen som inte kan äta en glass på stranden eller äta chips när hon ser på film bara för att vårt samhälle säger att om hon ska vara med i en H&M- katalog måste hon vara jättesmal”.

Nä, jag tänker inte låta media bestämma hur jag ske se ut eller hur jag ska leva mitt liv.

Om 5-10  år kanske modeidealet är att se ut just så som du och jag gör idag. Så varför oroa sig?