Mer sex åt folket!

Så skriver ett kommunalråd i Vallentuna i en debattartikel om att sexköplagen borde avskaffas. Sverige stoltserar nämligen med en unik lagstiftning om prostitution som gör det olagligt att köpa, men inte sälja sex. Det beror på att prostitution nästintill aldrig är frivillig. Alla kanske inte blir tvingade av en bordellmamma, med då handlar det om kvinnor som har hamnat i situationer där de inte har ett val. Ibland kan det komma artiklar i tjejtidningar om ”Lyxhoror” som säger att det här är mitt val och jag trivs med det men enligt psykologer är det bara en försvarsmekanism. Det ligger inte i människans natur att sälja sin kropp. Jag kan berätta en sann historia som kommer från en tingsrättsdom jag läste förra sommaren. En kvinna, vi kan kalla henne för Olga, växte upp ute på Litauens landsbyggd. Hennes pappa utsatte henne för sexuella övergrepp innan han dog och hennes mamma drack. När hon var 15 år frågade en kompis till Olga om hon ville ha ett sommarjobb i Sverige. Kompisen som alltid hade så snygga kläder berättade att hennes kille ägde en resturang och att de skulle tjäna bra med pengar. När de kom till Sverige blev Olga inlåst i en lägenhet. Där förklarade en gubbe att hon var skyldig honom pengar för resan över, för passet, maten och för lägenheten hon skulle bo i. Det blev inget av med serveringsjobbet och hennes skulder växte. Hon fick ett ultimatum: betala din resa hem själv och be din mamma betala tillbaka skulden eller träffa ett par schyssta killar som betalar bra. Valet var ju egentligen inget val eftersom hon inte hade några pengar, och för att jobbet aldrig var ett serveringsjobb utan ett horjobb redan från början. Olga träffade upp till 10 kunder om dagen. För att orka gav de henne droger som hon blev beroende av och som ökade hennes skulder.

Efter ett år lyckades hon rymma och fick hjälp av polisen. Tack vare lagen hade inte hon begått ett brott, utan det var de som sålde och köpte henne som var bovarna. De åkte fast och Olga fick upprättelse.

Han som skrev debattartikeln frågar: Vem utnyttjar vem? Utnyttjar findus mitt behov av mat? Svaret på den frågan blir en motfråga: Har du hört talas om koppleri? Människohandel? 2 miljoner kvinnor och barn blir offer för trafficking varje år. Över 200 kvinnor kommer varje år till Sverige som offer för människohandel. Utredningen som gjordes inför införandet av lagen visade att ca 80% av de som prostituerar sig har blivit utsatta för sexuella övergrepp innan de sålde sig första gången. Den genomsnittliga ingångsåldern var 14 år. 57% hade blivit våldtagna som barn.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i det här ämnet men väljer att avrunda genom att framföra ett förslag till författaren bakom artikeln. Om du behöver betala en kvinna för att umgås med dig borde du kanske jobba med dig själv och hur du är som person, istället för en lagändring.

Tänk på alla verkliga Lilja.

Behöver du hjälp? Blir du utnyttjad eller har du sex som du inte mår bra av? Vänd dig till Tjejzonen eller Novahuset där du kan få någon att prata med. Det är inte ditt fel!