Mina föräldrar

Sara har skrivit en text som fick oss på Tjejkraft att le och bli varma i hjärtat. Alla har inte sån fantastisk tur att ha två trygga och lyckliga föräldrar som Sara har, men alla kan nog dra lärdom från den vishet hon väljer att dela med sig av idag.

När jag var 17 år gick mina föräldrar igenom en tuff period. De jobbade mycket, var ofta trötta och började glida ifrån varandra. Vi hörde dem aldrig bråka, men såg inte heller några tecken på den värme och tillgivenhet jag minns från tidigare år. En dag kom skilsmässan på tal. Mamma letade till och med boende på nätet. Jag förstod att det var allvar. Försiktigt suddade jag ut min föreställning om framtiden och målade in delat boende, två julfiranden och eventuella plastföräldrar. Jag är en planerande person och man måste ju vara förberedd.

Det blev ingen skilsmässa, ingen flytt och inga plastföräldrar. Istället för att separera valde mina föräldrar att göra upp med roten till att de glidit isär, dvs. slitiga arbetsförhållanden och skilda intressen. De pratade om behov och besvikelser och hur ett bättre liv kunde se ut. Jag tror att de insåg hur viktiga de var för varandra. Ingen av dem hade kvar kontakten med gamla vänner. Familjen hade blivit allt.

Den vintern förändrades mycket. Jag minns att jag gav mamma en hårpermanent i julklapp. Hon kom hem, snygg och fräsch, efter det första frisörbesöket på många år. Efter det började hon sminka sig ibland, köpa kläder till sig själv och unna sig själv att må bra. Hon och pappa skrev in sig på en buggkurs och när den tog slut skaffade de gemensamt gym- och simkort. Båda tog upp kontakten med gamla vänner och de umgicks allt oftare med arbetskamrater och grannar.

Idag lever mina föräldrar ett underbart liv tillsammans. De har arbeten de trivs med men ser till att lägga mycket tid och fokus på att vara lediga tillsammans. Veckorna är fulla med yoga, trädgård, inredning och utflykter. De reser utomlands och inomlands, löser korsord och läser deckare. Jag blir så glad och stolt varje gång jag ser dem. Det riktigt lyser om dem; två fria, friska och lyckliga människor.

Mamma och pappa har lärt mig mer än jag någonsin skulle kunna skriva ner ens i en tjock bok. Här får jag bara plats att dela med mig av några av klokheterna: Lär dig vad i livet som betyder mest för dig och håll hårt i det. Våga förlåta. Våga förändras. Livet är inte slut efter 50, det har bara börjat! Jag har haft turen att få två föräldrar som kommit att bli mina främsta förebilder i livet. Tack vare dem är min värld en möjligheternas värld.