Mina pluggtips

Gör anteckningar på lektionen! Det är lättare att förstå vad saker och ting betyder när man pluggar till ett prov om man kan gå tillbaka och läsa hur man med egna ord har beskrivit det.

Sätt upp delmål! Gör en checklista på alla små områden du hoppas att kunna behärska efter dagens plugg. Genom att skapa delmål låter du dig själv lyckas oftare och slutmålet (provet) blir inte lika stort. Dessutom har du svart på vitt vad du har lärt dig under dagen!

Sitt inte hemma! Risken är stor att man låter sig själv ta en tupplur eller kommer på något som är mycket viktigare än att plugga: typ en repris av Days of our lives eller att stryka. Hitta ett ställe som passar dig: kanske ett bibliotek, ett café eller ett tomt rum på någons jobb.

Ät bra hjärnmat! Ska hjärnan orka lära sig något måste den få energi. Ät en ordentlig frukost (gröt/smootie, en smörgås med ost och skinka och ett kokt ägg är bra) och ta med dig ett schysst mellanmål innan du åker hemifrån. Jag brukar ta med mig en frukt, ett par morötter och lite nötter. Då orkar man lära sig saker ända fram tills lunch!