Mitt Ashram i Argentina

Jag tenderar att besvara frågor väldigt… illa. Dels för att jag har svårt att på ett pedagogiskt sätt formulera lättförståliga svar medans jag pratar, men kanske framförallt för att jag vet att svaret på vilke-fråga-det-nu-rör-sig-om är mer komplicerat och tidskrävande än den undrande kanske förväntar sig, i alla fall när det är jag som förväntas svara eftersom jag är oförmögen till att förenkla på något meningsfullt sätt utan att svaret blir ogenomträngligt och vagt.

Frågan som väckte denna tankekedja kom från Matilda, som bad mig berätta om min tid på ashramet i Argentina, eller åtminstone berätta vad att ashram egentligen är. Vilket är en sån där fråga som för mig att blinka förvirrat medan jag desperat letar efter en angreppspunkt. Men ok. Som min favoritkomiker Simon Amstell säger: “I’m here. I’m a person. We can do this.”

För att förstå vad ett ashram är måste man förstå 3 koncept; vad yoga är, vad en guru är, och vad seva är. Enkelt sätt är ett ashram den plats där man utför seva till sin guru, seva är självlös service till en mästare i yoga, alltså en guru.

Men jag tycker vi börjar någon annan stans, vi börjar med hinduism. Vilken inte existerar. “Hinduism” är ett kollonialt begrepp, ett samlingsord eller paraplybegrepp för en mängd traditioner, ritualer, tankesätt, och filosofier, som sammanställts för att förenkla för den brittiska administrationen.

I Indien finns det alltså en mängd olika filosofiska traditioner, de flesta mer eller mindre knutna till en sammling heliga skrifter som kallas veda-texterna. Många av dessa handlar om gud: hur man når gud, hur man tjänar gud, hur man förrenas med gud, ibland till och med hur man blir gud. Detta är yoga, det handlar alltså inte om en viss form av träning, utan om hur man knyter an till gud. Vilket tille xempel kan åstadkommas genom astanga yoga (träningsformen som kallas yoga), men även genom en drös andra former av yoga: meditation, service, läsandet av heliga skrifter, etc.

Så en guru är alltså en mästare av yoga, ett levande helgon, med direktuppkoppling till gud. En guru är en person som för vidare en viss filosofisk tradition från sin guru till sina lärjungar, några av vilka själva kommer bli guru:s och föra vidare läran (man blir guru genom att någon accepterar en som mästare, som guru). Att ashram är ett lärosäte under en guru, dit man kommer för att tjäna sin guru, för att vinna andliga poäng, för att fördjupa sin yoga, för att lära sig från gurun och dennes lärjungar.