Mode genom tiderna

Modet är föränderligt, det ligger i själva definitionen av begreppet. Förändringar hos modet är ofta snabbare än hos många andra kulturella uttryck, som språk och samhällsfilosofi.

Idag har vi en möjlighet och en frihet att genom klädvalet uttrycka individualitet och personlig smak, men trots detta måste vi hålla oss inom vissa bestämda normer. Stadsministern vill vi till exempel inte se för avslappnat klädd i shorts, brottarlinne och flipflops, trots att det på en sommardag knappast är någon uppseendeväckande klädsel. Vi vet när det passar och inte passar med en del kläder – vi vågar prova nyheter, samtidigt som vi kan strunta i extrema modenyheter eller ändra på en del detaljer så att de bättre skall passa ålder och personlighet. Att helt negligera modetrender kan vi inte hur mycket vi än vill. Modet förändras runt omkring oss, i arkitektur, design och möbler och alla andra föremål som vi har i vår närmaste omgivning.

Kläder skapades ursprungligen för att skydda oss mot värme eller kyla och den estetiska funktionen kom långt därefter.

När formen på kläder började förändras kom även löften om ett skönhetsideal som människor i olika tider mer eller mindre börjat tro på och böja sig för – ett slags modets diktatur. Skönhetsidealen har skiftat genom tiderna, från den yppiga kvinnofiguren på 1500-talet till nutidens slankare linje.

Genom tiderna har en vanlig tendens varit att överdriva kroppens proportioner – antingen att framhäva eller dölja vissa partier. Exempelvis har vi medeltidens putande mage, den överdrivet smala midjan i mitten på 1850-talet och när kvinnan började visa benen, vilket skedde på 1920-talet. Även män har fått böja sig för modets makt och under början och mitten av 1700-talet bar män av rang endast kortbyxor. I dagens mode debatteras det om en för smal siluett. För magra ideal som inte är hälsosamma och modeller har portats från modevisningar då de varit för smala, men fortfarande är idealet smalare än någonsin. Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att modet i århundraden påverkat hela samhällen och inte bara är en nyck för stunden. Det är svårt att blunda för då det finns runt ikring oss, men jämför gärna modet genom tiden. Ofta extremt åt olika håll och kanske även idag?