Motverka negativa tankar

Vi har skrivit lite om hur mycket tankar kan påverka en och här kommer lite konkreta tips på hur du kan träna din självkänsla. För det är bara du som kan få dig att tycka om dig själv, och det finns ingen bättre tid att göra det än precis just nu!

1. Tänk inte hur du inte vill att saker ska vara, tänk ska! Hjärnan är dålig på att känna igen ordet ”inte”, en mening som ”Jag vill inte bli sjuk” uppfattas därför som ”Jag vill bli sjuk”. Tänk istället att du vill vara frisk, lycklig, snäll. Sänd ut positiva budskap i universum och våga ta ut segern i förskott. Visst, ibland blir man besviken – men du mådde i alla fall bra för stunden 🙂

2. Straffa varje elak tanke om dig själv genom att direkt tänka tre bra. På så sätt ligger alltid de positiva tankarna på pluskontot. Då hinner du inte bli nedstämnd eller oroad, för dina positiva tankarna stärker dig.

Bild

3. Bestäm dig för hur saker och ting ska vara genom att tänka dig dit! För det gör vi ändå hela tiden, skillnaden är att du kan lära dig att göra det till din fördel. Ångest och oro beror ofta på att onda tankar går och gnager på dig. Bestäm dig för hur du ska tänka istället! Jag kan ge ett exempel: När jag hade sömnproblem kunde det gå flera dagar utan att jag sov en blund, det var hemskt. Det värsta var när jag somnade till och vaknade någon minut senare och direkt tänkte: JAHA, då var också den här natten förstörd! Efter ett tag fick jag tipset att lura hjärnan. Det första jag gjorde när jag vaknade var att titta mig i spegeln och säga ”Du kommer att sova gott inatt!”, jag upprepade den meningen femton gånger hela dagen och när kvällen kom var jag ganska lugn – för jag skulle ju sova gott inatt. Tro det eller ej, men det gjorde jag!

4. Bestäm dig för vad som ska vara din sanning. Välj ut de sakerna som du tycker är mest negativa med dig själv och bestämma dig för att tänka tvärtom. Tycker du att du är usel? Dålig på allt? Ingenting värd? Detta trots att alla andra säger motsatsen och inte alls förstår varför du är så hård mot dig själv? Vet du vad, jag tror dig! Jag tror att du tror alla de där negativa sakerna om dig, eftersom du har tänkt dem så många gånger att din hjärna tar det för sanning. Men ska du inte försöka ändra på det? Det suger ju att gå runt och tycka illa om sig själv! Välj tre meningar som du ska säga till dig själv minst fyra gånger om dagen (kanske varje gång du går på toa och kollar dig själv i spegeln?). Här får du några exempel: Jag är värdefull, jag duger, jag är snäll, jag är kan, jag är vacker, jag är ärlig, jag är betydelsefull, jag är rolig, jag ställer upp, jag tycker om mig själv, jag vågar.

Bild

Har ni några tips på vad man kan göra för att tänka positivt?