Några anledningar till varför ni inte ska börja/fortsätta röka:

– Hälsan, men det är givet. Det vet ni redan. Svarta lungor och cancer och allt det där.

– Ytan, alltså gula naglar, gula tänder, acne och glåmig hy.

– Den mentala hälsan, jag är betydligt piggare och liksom lyckligare när jag inte röker.

– Man börjar leta rökbara fimpar i askkoppen när man har slut på cigg. Finns inte många saker som slaktar självkänslan som att gå igenom fimp efter fimp för att se om det är några bloss kvar. Mitt ex kunde plocka upp fimpar från marken när han var riktigt pank.

– Det sociala handikappet, det funkar bra att röka med de coola kidsen men sen när du väl är fast och har gjort entré i vuxenlivet där folk inte alls röker i samma utsträckning som i högstadiet är du en utböling som måste ursäkta dig för att du vill gå ut och ta ett bloss mellan varmrätten och efterrätten. Ingen som rökte i högstadiet trodde att de skulle hamna där, men många gjorde det.

– Det mentala handikappet, när du inte kan hantera stress på något annat sätt än att suga på en cigarett eller får seriös panik när du har två cigg kvar på ett paket när alla affärer är stängda. Vi trodde alla att vi skulle hålla oss till tre cigg per dag men det funkar inte riktigt så.

– Självkänslan, att vara beroende (även om du inbillar dig att du inte är det) av nikotin sätter väldigt höga hinder för att självkänslan ska få blomma ut till den orkidé den egentligen är. Du kommer alltid att vara hindrad av det faktum att du är beroende av någonting.

Fyll gärna på listan. Jag önskar att jag aldrig börjat röka. Jag är så livshandikappad att jag hatar mig själv ibland. Ingen tror att de ska bli beroende av nikotin men grejen är att man blir det. Har man jävligt stor tur blir man inte det, men de flesta har inte den turen. Det är lätt att använda cigaretter som en straffmetod eller nåt, men inse att du inte behöver straffas för något.

Sluta röka. Börja aldrig röka. Ni förstår.
Allvarligt. Om det är ett råd jag kan ge till er är det att inte tro att ni är några övermänniskor som aldrig kommer att fastna. För i majoriteten av fallen kommer ni att göra det. Lös problemen istället för att skaffa fler problem. OK?